{ "title": "Beyaz Lahana Dolması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/beyaz-lahana-dolmasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 02:52:25", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Beyaz lahana Dolması, lahana herkes tarafından çok sevilen ve çeşitli yemeklerde çorbalarda sıklıkla kullanılan sebzelerden biridir ve oldukça da faydalıdır. Beyaz lahana dolması ise insanlar tarafından çok sevilen bir lahana yemeğidir ve birçok şekilde yapılabilir. Etlisi, kıymalısı, bulgur ve pirinçlisi, zeytinyağlısı damak tadına göre yapılır. Fakat hemen hepsinin tarifi aynıdır. Aynı şekilde yapılır fakat içerisine eklenen malzeme değişebilir et yerine kıyma ya da bulgur pirinç konur. Diğer konulan malzemeler hemen hepsi aynıdır. Biz zeytinyağlı olan beyaz lahana dolması tarifi vereceğiz fakat isteğe göre içerisine kıyma veya et eklenebilir.

Beyaz lahana Dolması için gerekli malzemeler
Beyaz lahana dolması nasıl yapılır?

Lahana dolması yapımına başlamadan önce güzel bir lahana alınmalı ve lahana alınırken dışdan iç tarafına doğru bastırılmalı yumuşak ise alınmalıdır. Yumuşak olan lahana damarsız oluyor ve dolmasının yapımı daha kolay ve daha lezzetli oluyor. Lahanayı aldıktan sonra tepe kısmından bıçak yardımı ile tek tek yapraklarına ayrılır ve yapraklarının parçalanmamasına dikkat ederek lahanalar yıkanır. Yıkanan lahanalar derin bir tencereye alınır ve üzerine kaynar su ilave edilir ve ocağa alınıp altı açılır. Tencereye alınan lahanalar yumuşama kıvamına göre yaklaşık beş on dakika kadar kaynatılır. Kolay şekil alabilecek hale geldi mi tamamdır. Lahanalar pişince kevgir yardımı ile bir süzgece alınır ve biraz soğuması beklenir. Soğuyunca damarlı kısımları alınır ve ne şekilde doldurulacaksa ona uygun bir halde kesilir. Hazır olan lahanalar bir kenara alınır ve iç harcın hazırlığına başlanır. İç harç için öncelikle iki adet kuru soğan soyulur yıkanır ve küp doğranır. Doğranan soğanlar tencereye alınır ve yarım su bardağı zeytinyağı ilave edilip onunla iyice kavrulur. Soğanlar kavrulunca bir yemek kaşığı dolusu salça eklenir ve o da iyice kavrulur, bu sırada iki su bardağı bulgur ve iki su bardağı pirinç de yıkanıp tencereye ilave edilir.

Bu sırada pul biber nane ve tuzu eklenir ve maydanoz yıkanıp ince doğrandıktan sonra eklenir. Bu şekilde harç beş dakika kadar kavrulunca önceden kaynatılmış olan su bu harca ilave edilir. Suyun miktarını ayarlarken iç harçla aynı seviyeye gelene kadar konulmalıdır. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir ve suyunu çekince altı kapatılır. Biraz soğuması beklenir ki dolma yapım esnasında eliniz yanmasın. Soğuyunca kendi göz zevkimize ya da isteğimize göre şekil verilerek hazırlanır kimi insanlar yaprak sarması gibi ince ince sarar kimisi bohça katlar gibi yapar kimi de muska şeklinde sarar bu tamamen size kalmış bir karardır. Tüm lahanalar isteğe göre doldurulduktan sonra tencereye dizilir ve ayrı bir kâseye yarım su bardağı zeytinyağı bir yemek kaşığı dolusu salça eklenerek karıştırılır. İyice karışması için biraz da su eklenir. İçerisine tuz atılmıştı ama damak zevkinize göre birazda dışına atabilirsiniz. Bu salça ve zeytinyağı karışımını tencereye boşaltıp üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edin. Ocağın en küçük bölümünde en kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Ne kadar yavaş pişerse o kadar lezzetli olacaktır. Suyunu çekene kadar pişirin arada kontrol etmeyi de unutmayın. Piştikten sonra yine iki saat kadar dinlendirip sonra afiyetle yiyiniz.
" } ] }