{ "title": "Beyaz Lahana Sarması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/beyaz-lahana-sarmasi.jpg", "date": "20.01.2024 20:04:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Beyaz lahana sarması, kış aylarının en sevilen sarma türlerinden biridir. Mevsiminde beyaz lahana ile yapacağınız sarmanın ne kadar lezzetli olacağını söylememize bile gerek yok. Üstelik asma yaprağı ile hazırlanan sarmaya göre daha kolay hazırlayacaksınız. Beyaz lahana en fazla sarma yapmak için kullanılır. Bazen fıstıklı, zeytinyağlı yapılsa da en fazla etli türü yapılır. Çocuklarınız bile beyaz lahananın faydalarından bu sayede yararlanabilir. Malum sarmayı sevmeyen çocuk yoktur. Yapmışken biraz büyükçe beyaz lahana kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak her beyaz lahana sarmaya uygun olmaz. Bu yüzden yaprakları biraz gevşek olanları tercih etmelisiniz. Bunu beyaz lahanayı elinizle yoklayarak kolayca anlayabilirsiniz. Dilerseniz beyaz lahana sarmasını birlikte hazırlamaya başlayalım.

Beyaz lahana sarması için gerekli malzemeler
Sarmanın sos malzemeleri
Beyaz lahana sarması nasıl yapılır?

Öncelikle beyaz lahanayı ayıklamanız gerekir. Dış kısmındaki yapraklarını çıkarın. Bunun için beyaz lahananın ortasındaki sert kısmı bıçakla düzgünce kenarlarından kesin. Böylece lahananın yaprakları daha kolay ayrılır. Yaprakları çıkardıktan sonra, büyükçe bir tencerede suyu kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra, beyaz lahananın yapraklarını içine koyarak, 2-3 dakika kadar haşlayın. Bunu sadece yaprakların yumuşaması ve kolay sarılması için yapıyoruz. Fazla pişerse yapraklar eriyebilir ve zor sarılır. Daha sonra suyun içinden alarak, yaprakları süzgecin içine koyun.

Sarmanın harcını hazırlamaya başlayabiliriz. Kuru soğanları yemeklik şekilde ince doğrayın, sarımsakları ve domatesleri de aynı şekilde doğrayın. Maydanozu ayıklayarak ince kıyın. Bunları bir kâsenin içine alın. Yıkadığınız pirinci, domates ve biber salçasını ilave edin. Kıymayı, sızma zeytinyağını, baharatları da koyarak iç harcını iyice karıştırın. Beyaz lahana sarmasının içi hazırlanmış oldu.

Süzgeçte soğumuş olan lahana yapraklarının damarlarını ayıklamalısınız. Bunun dışında kalan yerlerini sarmaya uygun parçalara kesin. Her birinin içine iç harcından bir miktar koyarak sarın. Aynı yaprak sarmasında yaptığınız gibi damarlı olan tarafının içe gelmesine özen gösterin. Kenarlarını kıvırmanıza bile gerek yok. Hafifçe elinizle sıkarak, sarmanın pişeceği tencereye yerleştirin. Tüm lahana sarmalarını sardıktan sonra sos malzemesini hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Bir sos tavasının içinde zeytinyağını kızdırın ve domates salçasını koyun. Hafifçe salçanın kokusu çıkınca, içine limonun suyunu, tuzu ve sıcak suyu ilave ederek sosu kaynatın. Beyaz lahana sarmasını hazırladığınız tencerenin içine bu sosu gezdirerek dökün. Dilerseniz sarmaların açılmaması için üzerine uygun boyda bir tabak kapatın. Orta ateşte beyaz lahana sarmasını pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladığında, ocağın altını kısın. Kısa sürede beyaz lahana sarması pişecektir. Sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }