{ "title": "Beyaz Lahana", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/beyaz-lahana.jpg", "date": "23.01.2024 03:28:16", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Beyaz lahana, turpgiller familyasından olan ve geniş geniş yapraklara sahip bir bitki türü olarak bilinmektedir. Beyaz lahana, doğanın bizlere sunmuş olduğu şifa kaynağı olan bitkilerden sadece bir tanesidir. Beyaz lahananın yaprakları kat kat şekilde ve kalın olarak görülmektedir. Bu bitki kış aylarında ve yaz aylarında yetişme alanı bulmaktadır. Yani mevsimsel olarak yetişme alanı iklim şartlarına göre değişim gösterir ve kış aylarında genellikle belli bir derecenin lahananın kök ve yapraklarını etkilemesi için sera alanlarında üretimi yapılmaktadır. Beyaz lahananın yapraklarının haşlanması ile hem yemek yapımında kullanılmakta hem de sağlık açısından birçok faydası olduğu için kaynatılarak suyu içilmektedir.

Beyaz lahana, içeriğinde birçok vitamin, mineral, kükürt, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum maddeleri barındırmaktadır. Bu maddelerin yanı sıra beyaz lahananın içeriğinde U vitamini ve şeker oranı da oldukça fazladır. Genel olarak sıcak yemeklerin yapımında kullanılmaktadır ve yemeklerin lezzeti oldukça güzeldir. Beyaz lahana, Yunanlılar zamanından günümüze kadar yetişme göstermiştir ve lahana hiçbir şekilde değişime uğramadan halada çeşitleri bulunmaktadır. Beyaz lahananın Romalılar döneminde de tıbbi bir bitki olarak kullanımı görülmüştür ve sağlık açısından oldukça faydası görülmüştür. Beyaz lahana eski zamanlarda birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış ve lahananın kaynatılması ile de suyunun birçok.

Yaranın iyileştirilmesinde merhem olarak kullanımı görülmüştür.

Beyaz Lahananın Özellikleri Nelerdir?
Beyaz lahana, düzenli olarak tüketilmesinde sağlık açısından olumlu olarak birçok etki sağlamaktadır. Beyaz lahana ister çiğ olarak ister haşlanmış olarak tüketimi sağlanmalıdır. Beyaz lahana haşlanmasından sonra lahananın kaynaması ile oluştuğu lahana suyunun sabahları aç karın ile tüketilmesinde metabolizmanın hızlı çalışmasına fayda sağlar ve bağırsakları hareketlendirmesi ile de bağırsaklarda oluşan tüm fazlalıkların vücuttan atılmasını sağlar. Beyaz lahana cilde uygulanmasında cilde ferahlık verir ve cilde parlaklık sağlar. Ayriyeten de ciltteki gözeneklerin açılmasını sağlayarak cildin daha fazla nefes almasını oluşturur. Beyaz lahananın yüz bölgesine düzenli olarak uygulanmasında sivilce ve akne oluşumlarını yok edici bir etki sağlar.
" } ] }