{ "title": "Brüksel Lahanası Tohumu", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/bruksel-lahanasi-tohumu.gif", "date": "19.01.2024 11:24:16", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Brüksel lahanası tohumu, çeşitli türlerde olabilir. Genellikle homojen yapıda, yuvarlak meyveli, içi dolgun ve sıkı olan, gövdeye güzel bir dizilim sağlayan türler tercih edilir. Tohumlardan fide edilir. Fideler tarlaya dikilir ya da kapalı seralarda yetiştirilir. 0,5-1 cm ekim derinliğine ekilen Brüksel lahana tohumunun çimlenme süresi yaklaşık 6-10 gündür. Toprak sıcaklığının 10-20 derece olması yeterlidir. Tohumlar yaklaşık 70-140 günde olgunlaşır, sezon boyunca hasat yapılabilir. Ekim için Şubat ve Haziran aylarını tercih etmek gerekir. Yüksek verim veren, hasadı fazla olan tohumlar rağbet görür.

Brüksel lahanası tohumu ekimi

Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar arasında tüketilen Brüksel lahanasının hasadı genellikle sonbaharda erken donlar başlamadan yapılır. En uygun 15-21 derecede yetiştirilen bir sebzedir. Bu sıcaklıkların dışında gelişimi yavaş olur. Fideler -2, -3 derecelerde zarar görür. Meyvelerin baş bağlama döneminde düşük sıcaklığa daha fazla dayanıklı olurlar. Brüksel lahanaların çimlenmesi için 8-11 derece sıcaklıklara ihtiyaç olur. Fidelerin yetiştirilme zamanında sıcaklık 12 dereceden düşük olmamalıdır. Tohumların çimlenmesi 20 dereceden fazla olduğundan bir haftada, 10 derece olduğunda 15 günde olur. Tohumdan fide üretme süresi 35-60 gün kadar devam eder. Ekimden fide elde edilen 5-7 hafta içinde fideler 5-10 yapraklı hale gelerek, dikim için hazır hale gelirler. Fideler sökülürken yastıkların bir gün önceden sulanması gerekir, kök ve yaprakları seyreltilmeli, en alttaki yaprağın 1-2 cm altından dikilmesi gerekir. Ekim yapılacak toprağın organik madde bakımından zengin olması, killi ve tınlı olması verimi artırır. Bu şekilde daha erken ürün alınabilir.

Brüksel lahanası tohumlarının bakımı nasıl yapılır?

Gelişmeden hasada kadar çapa, gübreleme, sulama, bozuk yaprakların alınmasıyla hastalıklardan ve zararlılardan korunma sağlanmalıdır. Fideler ekilince kurak dönemlerde en fazla 2 gün arayla 2-3 kez su verilmesi Brüksel lahanasının gelişimini sağlar. Gelişme dönemi başlayınca iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak 1 hafta arayla sulama yeterli olur. Organik, paletli, kompost hayvan gübresi kullanılması verimi yükseltir, hasadın bol olmasını sağlar. Gelişme döneminde azotlu gübrelerin şerbet gibi çapalama sonrasında verilmesi önerilir. Ahır gübreleri de bu şekilde verilebilir. Brüksel lahanasında azot eksik olduğunda yaprakları sararır ve kızarır. Aynı zamanda başları küçük kalır. Fosfor eksik olduğunda yaprak koyu yeşil olsa da alttaki damarlar morlaşabilir, yaprakları dökülebilir. Potasyum eksik olduğunda yaprak damar arasında kıvırcıklaşma olabilir, yaprak rengi sararır, zaman içinde yaprakta kuruma olur.
" } ] }