{ "title": "Brüksel Lahanası Yetiştiriciliği", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/bruksel-lahanasi-yetistiriciligi.jpg", "date": "20.01.2024 10:51:05", "author": "Hülya Metin", "article": [ { "article": "Brüksel Lahanası, Brüksel lahanası ya da başka bir adıyla Frenk lahanası, küçük yapraklı ve bu yaprakları yumru şeklinde olan bir kış sebzesidir. Bu lahananın birçok faydası vardır. Kanser riskini azaltması bu faydaların en önemli olanıdır. Öncelikle biraz bilgi verelim. Brüksel lahanası serin iklim sebzesidir. Karnabahar, brokoli ve şalgam ile aynı ailede yer alır. Bitkimiz yetişinceye kadar normal sıcaklık 15 ile 18 derece arasında olmalıdır. Brüksel lahanası -10 dereceye kadar dayanabilir. En iyi Brüksel lahanaları sonbaharı serin, uzun kışları ise ılımlı deniz kenarlarında üretilir. Toprak olarak ise yüksek derecede organik madde ve orta azot içeren topraklar tercih edilmelidir.

Şimdi gelelim asıl konumuz olan Brüksel lahanasının nasıl yetiştirildiğine. Bahçemize ahır gübrelemesini yaparız. Sonra bahçeye sürüm yapılır. Brüksel lahanası tohumları nisan ayından mayıs ayı ortasına kadar ekilebilir. Bahçenin iyi güneş alan bir bölgesine ekilmesi gerekmektedir. Ayrıca toprağın nemli olması lazım. Ekilen tohumlara da can suyu verilmesi şart. Bu ektiğimiz tohumlar 1,5 ay kadar sonra yeşerecektir. Fideleri sökmeden 1 gün önce sulamalıyız. Sulanan fidelerden sonra yapmamız gereken 80 santimetre aralıklarla bitkimizi tekrar toprağa gömmek olmalıdır. Fidelerimiz büyürken kenarda çıkan yaprakları almalıyız. Eğer bu yapraklar alınmazsa lahanalarımız hem geç olgunlaşır hem de böcekleri gizler. Eylül ayı geldiğinde lahanamız 1 metreyi bulur, bundan sonra bitkinin üst tarafındaki yaprakları komple almalıyız. Brüksel lahanası suyu çok seven bir bitkidir. Bu nedenle yağmurlar yeterli değilse sulamayı unutmayalım.

Ve Brüksel lahanalarımız büyüdü, hasada hazır. Hasat zamanı ise sizin dikim sürenize bağlıdır. Ağustostan aralığa kadar sürebilir. Lahanamız da tohum ekiminden hasada kadar 80 ila 130 günlük süre gerekmektedir. Hasadımızı yapraklar parlaklaştığında yapmalıyız, biraz daha beklersek yapraklar sararır ve emekler boşa gider. Brüksel lahanasının başları gevşediğinde hasadı yapmalıyız. Peki hasat nasıl yapılır? Bu işlem baş kısmındaki yaprağın kırılarak gövdeden ayrılmasıyla yapılır. Lahananın bir ilginç özelliği; kışın yaşanan don olayı diğer bitkilere zarar verirken lahanada öyle değildir. Kışın yaşanan don olayı lahananın daha lezzetli bir hal almasını sağlar.

Brüksel lahanasını yetiştirmekte dikkat edeceğimiz diğer önemli şey ise hastalıklar. Lahananın en önemli hastalığı; fidemizin yapraklarının alt taraflarında gri bir küf oluşur. Bu küf biraz süre geçtikten sonra yaprağı kurutur. Küf oluşması halinde 2 haftada bir kez kimyasal ilaçlama yapılmalıdır. Bir diğer hastalık kökür hastalığı. Fide oluşumu sırasında kök kısmında urlar oluşur. Bu verimi düşürmektedir. Bu hastalığın çözümü ise toprağa biraz kireç ilave etmek. Kelebeklerde lahanaları çok sever. Damar kısımlarını kemiren kelebeklerle kimyasal yollarla mücadele etmek gerekir.

Şu ilginç bilgiyle makalemizi sonlandıralım. Kışın diğer bitkilere çok fazla zarar veren don olayı Brüksel lahanasında ters etki yapar. Don lahanaya zarar vermez aksine onu daha lezzetli bir hale getirir.
" } ] }