{ "title": "Bütün Lahana Dolması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/butun-lahana-dolmasi-6900.jpg", "date": "19.01.2024 18:26:10", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Bütün lahana dolması, Bütün halinde yapılan lahana dolması Ankara ilimize ait bir yemek tarifidir. Yöresel tatlardan oluşan lezzetleri sevenler için gerçekten denemenize değecek bir yemek. Pek çok kişi lahana dolamsını çok sevmesine rağmen sırf tek tek sarma işlemi zor olduğundan bu yemeği yapmayı da erteler. Ama zorluğundan dolayı bu güzel lezzetten vazgeçmek gerekmez. Lahana dolmasını bir de bu şekilde denediğinizde çok kolay olduğunu görecek ve sofralarınızın baş tacı ana yemeklerinden biri olacak.

Bütün lahana dolması için gerekli malzemeler
Bütün lahana dolması nasıl yapılır?

İlk olarak iç harcımızı hazırlayarak işe başlayalım. Pirinç ve bulgur güzelce yıkanır ve süzdürülür. Yemeklik kuru soğanı küp-küp ve maydanozla dereotu yıkandıktan sonra incecik doğranır. Baharatları damak tadımıza göre ilave ettikten sonra salçaları ve sıvıyağı ekleyip güzelce köfte yoğurur gibi yoğuralım ve iç harcı bir kenara alalım.

Lahanamızı doldurulmaya hazır hale getirmek için musluğun altında güzelce yıkayalım. Bu işlemden sonra lahananın dış kabuklarından 3-4 yaprak çıkaralım ki dış kısımda sarılı olan yapraklar daha pis olabilir. Daha sonra lahananın dibini delmeyecek şekilde bıçak yardımı ile kök kısmını çıkarıp derin bir oyuk oluşturalım. Oluşan oyuk kısma hazırladığımız kıymalı iç malzemeyi dolduralım ve içini doldurmuş olduğumuz lahanayı sığdırabileceğimiz genişlikte derin bir tencereye alalım. Lahananın yarısına kadar su ekleyelim. Bir tavada 1 yemek kaşığı domates salçasını sıvıyağ ile kokusu çıkana kadar kavurduktan sonra lahananın suyuna ekleyelim ve tencerenin ağzını kapatalım. Lahanayı bütün katmanların güzel pişmesi için kısık ateşte pişirmeliyiz. Çatal ile dokunduğumuzda çatal rahatlıkla lahananın içine giriyor ise lahana pişmiş demektir. Sonrasında dilimleyerek servis yapabiliriz.
" } ] }