{ "title": "Çin Lahanası", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/cin-lahanasi.jpg", "date": "21.01.2024 15:26:20", "author": "Emre KARAHAN", "article": [ { "article": "
Çin lahanası, Latince isimleri Brassica, Campestris, Pekinensis olarak bilinmektedir. Bu bitkinin yaprakları salata ve turşu olarak değerlendirilir ve yapılır. Karalahanadan hiçbir farkı olmayan bu besin de kalsiyum, demir, protein, bolca vitamin olarak A ve C vitaminleri oldukça fazladır. Yüzeysel bir kök yapısına sahip olan Çin lahanası 50 cm derinliktedir. Vejetatif gelişme döneminde dallanır ve 20 cm'ye kadar uzayabilmektedir. Çin lahanasının yaprak sayısı ve yaprak sıklığı boyuna bağlıdır.

Çin lahanasında kotiledon yapraklar aynı kalp şeklini andırmaktadır. Daha sonrasında ise Çin lahanası boyu eninden daha uzun 2 adet hafif kıvırcık şekilde yaprak oluşur. Yaprak renkleri dıştan içe doğru açılmaktadır. Dıştakiler genel olarak yeşil içte kalanlar ise açık sarı ve beyaz olmaktadır genelde. Çin lahanasının yaprak boyu 20 cm civarında en ise 15 cm boyutundadır. Çin lahanası serin iklim koşullarına uyum sağlar ve bu iklim koşullarında da çok iyi gelişim göstermektedir. Çin lahanasının çimlenme sıcaklığı 25 derece civarındadır. Baş oluşturmayan dağınık yapraklı rozet gövde ortalama 25 derece, baş oluşturan ise 17 derece sıcaklıkta daha iyi bir gelişim göstermektedir. Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı ise baş oluşumunu olumlu etkilemektedir. Yüksek sıcaklıklar ise Çin lahanasında yaprak büyüklüğünün azalmasına daralmasına ve baş oluşumunun gecikmesine neden olabilmektedir.

Çin lahanasında yüksek ışık yoğunluğu baş oluşumunu ve geniş yapraklı olmasını artırır. Gün uzunluğu ise baş oluşumunu etkilemez ama büyüme oranın az olmasına etki eder. Organik maddece zengin tıkınlı kumlu topraklarda çok daha iyi gelişim gösterir. Ph ise 4.5-7.0 arasında olması çok normaldir. Topraksız fide yetiştiriciliği de tavalarda yapılmaktadır. Çin lahanasının tavalarda yetiştirilmesi için tohumların 8 cm sıra arsı, 3 cm ise sıra üzeri mesafelerle 1 cm derinliğe ekilir. Üzeri ise tamamen zararlardan arındırılmış kapak harcı ile örtülür. Sonrasında ise tavalar süzgeçli kovalar ile sulama yapılması sağlanır. Sağlıklı ve düzenli bir bakım gerçekleştirilirse çimler 3-4 güne kalmaz çimlenmeye başlar. İyi gelişim için seyreltilmede yapılmak zorundadır. Çünkü ürünün verimi çok önemlidir. En iyi gelişenler bırakıldıktan sonra diğerleri ise hipokotil bölgesinden kesilmeye başlanır. İstenmeyen fideler de ise kesinlikle sökülme yapılmaz çünkü kökleri zarar görme ihtimali vardır. Seyreltme yapıldıktan sonra da hemen fidelere su verilir. Naylon torbalarda da yetiştirilme yapılabilir. Temiz harç düzgün bir şekilde sulandıktan sonra doldurulur. Bir gün sonra ise 1 cm derinliğe 2-3 adet tohum bırakılır. Ekim yapıldıktan sonra da üzeri örtülür ve sulama yapılır. Fideler yaprak vermeye başlayınca seyreltme aynı şekilde uygulanır ve yetişmesi için düzenli kontrol yapılır ve sulanır. Yumuşak kök çürüklüğü hastalığına karşı iyi mücadele gerekmektedir. Afitler de virüs hastalıklarına sebep olduğu için dikkat edilmesi gerekmektedir.

Çin lahanası çeşitli özelliklerine bağlı olarak hasat olgunluğuna gelmiş bitkiler değerlendirilen yapraklarına zarar vermeden başlarının toprak seviyesinden kesilmesi ile hasat yapılmış olur. Tabi çok dikkat edilmesi gerekmektedir. 1 dekar alanda ise 4500 bitki bulunmaktadır. 3000 tanesi pazar olgunluğuna gelir. Çin lahanası da benzer özellikleri ile Türk lahanasına benzemektedir. Ama yetiştiriciliği çok ayrıntı isteyen bir bitkidir. Onun haricinde nerde ise insan sağlığına aynı faydaları bulunmaktadır. Kanser hastalığı tedavisinde de kullanımı çok önemlidir. Bulundurduğu vitaminler sayesinde insandaki hastalıkların baş tedavicisidir. Çin lahanasının da tüketimi yapılmalıdır. İnsan sağlığı için antibiyotik özellikler taşımakta ve enfeksiyonlara birebirdir.
" } ] }