{ "title": "Ekşili Lahana Sarması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/eksili-lahana-sarmasi-7837.jpg", "date": "21.01.2024 19:17:03", "author": "Nilgün Öztürk", "article": [ { "article": "
Ekşili lahana sarması, kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Her yörenin kendine ait lahana sarması tarifi vardır. Ekşili lahana sarması da Kahramanmaraş yöresine ait bir yemektir. Özellikle kadınlar altın günlerinde sık sık ekşili lahana yapmakta. Bazı yörelerde ise lahana sarması etli ve zeytinyağlı yapılmakta. Lahananın besin değeri yüksek kalorisi düşüktür. Lahana bazı insanlarda şişkinlik ve gaz yapabilir buna rağmen insanlar ekşili lahana sarmasını kış aylarında bol bol tüketmekten vazgeçmezler.

Ekşili Lahana Sarması Malzemeleri
Ekşili Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

İlk olarak lahanaları tuzlu suda haşlayın. Haşlandıktan sonra soğuk su içinde 5-6 dakika bekletin ve sarmalık olacak şekilde kesin. Sıra geldi ekşili lahana sarmasının iç harcını hazırlamaya. Derin bir karıştırma kabına soğanları küçük küçük yemeklik doğrayın. Hemen ardından sarımsak ve maydanozu ince ince doğrayın. Doğramış olduğumuz malzemeleri karıştırma kabına alına ve üzerine baharatları, yağ, pirinç, salça, doğranmış domates, sumağı da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Ekşili lahana sarmasının iç harcını hazırladıktan sonra sıra geldi sarmaya. Hazırlamış olduğumuzu harcı lahana ile sarıp derin bir tencereye düzenli olarak sıra sıra dizin. Sarma işlemi bitikten sonra daha önce yarım litre kaynamış olan sıcak suyun içine nar ekşisi ekleyip sarmış olduğumuz lahananın üzerine yaklaşık bir parmak geçecek şekilde gezdirin. Tencereyi ocağa alın ekşili lahana sarması kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte 35-45 dakika arasında pişirmeye bırakın. Hazırlamış olduğumuz ekşili lahana sarmasını ocakta indirdikten sonra 30 dakika dinlendirin daha sonra servis yapın.

Afiyet Olsun.

" } ] }