{ "title": "Etli Brüksel Lahanası", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/etli-bruksel-lahanasi.jpg", "date": "19.01.2024 03:59:31", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Etli Brüksel Lahanası, Brüksel ya da Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera) turpgiller familyasından olup, adeta minyatür bir beyaz lahana biçiminde, küçük ve açık yeşilimsi kat kat yapraklara sahip, ceviz büyüklüğünde minik yumru formunda ve keskin kokulu bir sebze olup, ülkemizde ancak son birkaç yıldır belli bölgelerde bilinmekte ve tüketilmektedir. Kansere karşı koruyuculuğuyla bilinen Brüksel lahanasının anavatanı bilinmemekle birlikte yaygın olarak Amerika ve Avrupa'da üretilmektedir. Ülkemizdeki üretimi ve tüketimi çok yenidir. Kalsiyum, demir, C vitamini, B vitaminleri ve antioksidan olan karoten içermektedir. Zeytinyağlı ve etli yemeklerde, çorba, türlü ya da salatalarda kullanılmaktadır. Etli Brüksel lahanası yemeği çok faydalı ve besleyici bir yemek olup, protein ve vitamin bakımından dengelidir.