{ "title": "Etli Brüksel Lahanası", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/etli-bruksel-lahanasi.jpg", "date": "19.01.2024 03:59:31", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Etli Brüksel Lahanası, Brüksel ya da Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera) turpgiller familyasından olup, adeta minyatür bir beyaz lahana biçiminde, küçük ve açık yeşilimsi kat kat yapraklara sahip, ceviz büyüklüğünde minik yumru formunda ve keskin kokulu bir sebze olup, ülkemizde ancak son birkaç yıldır belli bölgelerde bilinmekte ve tüketilmektedir. Kansere karşı koruyuculuğuyla bilinen Brüksel lahanasının anavatanı bilinmemekle birlikte yaygın olarak Amerika ve Avrupa'da üretilmektedir. Ülkemizdeki üretimi ve tüketimi çok yenidir. Kalsiyum, demir, C vitamini, B vitaminleri ve antioksidan olan karoten içermektedir. Zeytinyağlı ve etli yemeklerde, çorba, türlü ya da salatalarda kullanılmaktadır. Etli Brüksel lahanası yemeği çok faydalı ve besleyici bir yemek olup, protein ve vitamin bakımından dengelidir.

Etli Brüksel Lahanası Malzemeleri
Etli Brüksel Lahanası Nasıl Yapılır?

Brüksel lahanaları biraz sirke eklenmiş bol su içinde bekletildikten sonra iyice yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülen Brüksel lahanalarının en üst katmanı olan kısmı ve varsa sararan yaprakları ayıklanır ve kök bölümü kesilir. Diğerlerinden daha büyük olanları varsa boydan bir kesiyle ikiye ayrılır. Normal boyutlarda olanların en üst kısmına bıçakla çapraz olarak iki çizik atılır. İyice yıkanan havuçlar hafifçe soyularak serçe parmağı uzunluğunda jülyen veya küp şeklinde doğranır. Sarımsaklar soyulur ve bütün bırakılır. Soğan küçük küçük kıyılır. İhtiyaç duyulan 3 bardak civarında su yemeğe eklenmek üzere kaynatılır.

Orta büyüklükte derin bir tencereye yağ eklenip kızdırılır. Ardından kuzu eti eklenip normal ateşte biraz çevrilir. Etler tencerenin kenarlarına doğru çekilerek oluşturulacak havuza doğranmış soğan eklenir ve kısık ateşte kavrulmaya bırakılır. Ardından havuç ve sarımsaklar eklenir ve hafif pembeleşmesi sağlanır. Salça eklendikten sonra yemek harcı oluşuncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Brüksel lahanaları eklenip biraz karıştırılarak bu karışıma bulandıktan sonra kaynar su, tuz, karabiber ve en son olarak da biraz kimyon ilave edilir. Ardından yüksek ateşte kaynamaya başlaması beklenir. Kaynayınca tencerenin kapağı kapatılarak çok düşük ısıda yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Etler ve sebzenin pişip pişmediği kontrol edildikten sonra yemek servise hazır hale gelmiş demektir. Sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }