{ "title": "Etli Lahana Sarması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/etli-lahana-sarmasi.jpg", "date": "19.01.2024 14:25:31", "author": "tuba eren", "article": [ { "article": "Etli lahana sarması, Anadolu'nun geleneksel yemeklerindendir. Etli lahana sarmasının yapılışı her ne kadarda zahmetli olsa da oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek bir sarma çeşididir. Etli lahana sarmasının içerisinde A, C vitamini olmak üzere birçok vitamin ve lif, protein, karbonhidrat vardır.

Etli lahana sarmasının malzemeleri

2 adet orta boy lahana (Lahana alınırken yumuşak olanlar tercih edilmelidir.)

İçi için malzemeler
Etli lahana sarması nasıl yapılır?

Öncelikle 4 adet orta boy soğanlar ve yarım demet maydanoz ince ince kıyılır. Lahanalar ters çevrilerek koçan kısmından huni biçimde kesilir ve yaprakları birer birer çıkarılır. Daha önceden bir tencerede kaynatılmış suyun içerisine lahana yaprakları atılarak haşlanır. Bu haşlama süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Haşlanan lahanalar bir süzgeç yardımı ile çıkarılır ve soğuk suda yıkanarak ılıyıncaya kadar bir kapta bekletilir. Etli lahana sarması için yukarıda zikredilen malzemeler karıştırılarak iyice harmanlanır.

Lahana yaprakları el yakmayacak hale gelince sert damar kısımları kesilir ve lahana sarmasını koyacağımız tencerenin dibini kaplayacak şekilde dizilir. Bir avuç büyüklüğündeki lahana yaprakları kesilip içerisine daha önceden hazırlanmış içten 1 tatlı kaşığı konarak yaprağın ucu içte olacak şekilde rulo yapılır. Aynı işleme lahana yaprakları bitene kadar devam edilir.

Sarma işlemi bitince geniş bir kâseye biraz kaynar su konarak 1 yemek kaşığı salça eritip sarmaların üzerinde eşit bir şekilde gezdirilir. Ardından da sarmaların dağılmaması için bir porselen tabağı sarmaların ortasına gelecek şekilde konur. Daha önceden kaynatılmış su sarmaların üzerini geçecek şekilde daireler çizerek dökülür. Kaynamaya başlayınca ateşi kısılıp yaklaşık olarak 1 saat pişirilir.

Afiyet olsun.
" } ] }