Etsiz lahana sarması, kış mevsimi yemekleri listesi arasında yer almakta. Her yörenin kendine ait lahana sarması tarifi vardır. Son dönemlerde artan et fiyatlarından dolayı insanlar genellikle etli lahana sarması yerine etsiz ve zeytinyağlı sarma yapmakta. Son dönemlerde kadınların altın günlerinde sıkça yaptığı bir yemektir.
Etsiz Lahana Sarması Malzemeleri
1 orta boy lahana
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı
1 su bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Yarım demet maydanoz
Yarım su bardağı sıvı yağ
Üzeri için
1 yemek kaşığı biber salçası
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
Etsiz Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
Sarma yapmaya ilk olarak lahanayı haşlamak ile başlayalım. Derin bir tencerenin içine sıcak su ve tuz ekleyip lahanayı haşlayın. Lahana haşlandıktan sonra soğuk suda yıkayıp iyice süzdükten sonra süzün. Lahanayı haşlama işlemi bitikten sonra sarmanın iç harcını hazırlayalım. Yayvan bir tavanın içine sıvı yağda soğanları kavurmaya başlayalım. Soğanlar pembeleşince salça, baharat, pirinci, ekleyip 1 çay bardağına yakın su ekleyip kaynayıncaya kadar ocakta pişirmeye devan edin. Kaynadıktan sonra ince doğranmış maydanozu ekleyip 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra ocağın altını kapattın. Sarmanın iç harcı da hazır olduğuna göre sıra geldi etsiz lahanayı sarmaya. Lahana birer sarmalık parçalar koparıp uç kısımlarına pirinç harçlarında koyup kalın olamayacak şekilde sarın. Sarmış olduğumuz lahanaları sıra sıra tencereye dizin. Sarma işlemi bitikten sonra küçük bir karıştırma kabında zeytinyağı, tuz, salça üzerine biraz su ekleyip sos hazırladıktan sonra sarmanın üzerinde eşit bir şekilde gezdirin daha sonra etsiz lahana sarmasının üstüne bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. Son olarak etsiz lahana sarmasının üzerine bir porselen tabak veya bir taş koyup kısık ateşte 25-30 dakika pişirmeye bırakın. Etsiz lahana sarması piştikten sonra 15-20 dakika dinlendikten sonra servis yapın.