{ "title": "Ev Yapımı Lahana Turşusu", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/ev-yapimi-lahana-tursusu.jpg", "date": "20.01.2024 01:16:24", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "
Ev yapımı lahana turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan turşunun insan sağlığı açısından da birçok faydası bulunmaktadır. İştah açıcı olması kanser ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu olması turşuyu vazgeçilmez kılmaktadır. Mutfaklarda sürekli bulunan ve mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelen turşunun yapımı ve saklanma koşulları önem arz etmektedir. Evde yapılan turşuların sağlığa zarar vermemesi için yapım aşamalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanılan malzemelerin miktarına ve saklama koşulları sağlık açısından önemlidir. Birden fazla turşu çeşidi bulunmaktadır. Turşu çeşitleri arasında yer alan lahana turşunun da ülseri, kanser, grip, mide rahatsızlıkları gibi hastalıklara iyi geldiği tespit edilmiştir. Lahana turşusunun malzemeleri ve yapımı şu şekildedir.

Malzeme Listesi
Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Turşuluk için orta boy beyaz lahanalar kullanılır. Lahanaların dış yaprakları ayıklanarak temizlenir. Temizlenen yapraklar isteğe göre dörde ya da iri parçalara halinde doğranır. Doğrama işlemi tamamlanan lahanalar üzerine yaklaşık iki kaşık tuz atarak iyice harmanlayın. Harmanlanan lahanaları 3-4 saat dinlenmeye bırakınız. Daha sonra temizlenen sarımsakları ikiye veya üçe bölerek lahanaların içine atın. Havuçları da halka şeklinde doğrayarak içine katın ve karıştırın. Malzemeleri birleştirme işleminiz bittikten sonra turşu yapacağınız cam kavanozu yıkadıktan sonra altına nohutları serpiştirin. Nohutların üzerine suyu süzülmüş lahanaları sıkı bir şekilde yerleştirin. Kavanozun alabildiği kadar lahanaları yerleştirdikten sonra üzerine sirke, limon tuzu ve tuz ile yaptığınız turşu suyunu yavaşça lahanaların üzerine dökün. Asma yaprakları ile lahanaların üzerini kapatın. İşleminizi tamamladıktan sonra hava almaması için kavanozun kapak kısmına poşet geçirerek kapağını sıkıca kapatın. Serin ve güneş almayan bir ortamda 2-3 hafta bekletin böylece lahana turşusu hazır olacaktır. Hazırladığınız turşuyu kullanmaya başladıktan sonra da serin bir ortam da bekletmeye özen gösterin.

Afiyet olsun.
" } ] }