{ "title": "Kara Lahana Dolması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/kara-lahana-dolmasi(1).jpg", "date": "22.01.2024 00:59:30", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Kara Lahana Dolması, doğal sağlıklı bir dolma türü olmasının yanı sıra mükemmel bir lezzete sahiptir. Özellikle etli olarak yapılan kara lahana sarması eşliğinde sarımsaklı yoğurt ise servis önerileri arasındadır. Özellikle Karadeniz bölgelerinde severek tüketilen kara lahana dolması şahane lezzeti ile tüm bölgelerde severek tüketilmeye başlamıştır. Herkesin kolaylıkla hazırlayabileceği bu harika dolma çeşidini bizde sizlere ısrarla tavsiye ediyoruz.

Kara Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Kara Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Kara lahana dolması hazırlığımıza ilk olarak kara lahanaları bol suda iyice yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanmış kara lahanaların suyunu süzdürdükten sonra saplarını keserek ayıralım. Daha sonra uygun bir tencereye yeteri kadar su ilave ederek suyu kaynamaya bırakalım. Haşlama suyu kaynadıktan sonra üst üste sıralanan lahanaları ve 1 tutam lahana sapını tencereye ekleyerek 7-8 dakika kadar haşlayarak bir kevgir yardımıyla ters düz ederek haşlamaya 7-8 dakika kadar daha haşladıktan sonra bir kevgire çıkartarak soğumaya bırakalım. Bizde bu arada sarmamızın iç harcını hazırlayalım.

İlk olarak kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince yemeklik doğrayarak karıştırma kabımızın içine alalım. Ardından soğanların üzerine 2 adet domatesi rendeleyip, yarım demet maydanozu ince kıyarak karıştırma kabımıza ilave edelim. Yarım kg kıymamızı da ilave ettikten sonra 1 su bardağı pirinci bol suda yıkayıp süzdürdükten sonra iç harcımıza ekleyelim. İç harcımızın üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ, domates salçası, biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber, yeteri kadar tuz ve yarım çay bardağı kadar su ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırıp yoğurarak iç harcımızı hazır hale getirelim.

Önceden haşlayarak soğumaya bıraktığımız kara lahana yapraklarını iriliklerine göre 2-4 parçaya ayırdıktan sonra ortasında yer alan kalın damarı bir bıçak yardımıyla çıkartalım. Ardından lahana yaprağının damarlı yüzü iç tarafa gelecek şekilde yaprağı avuç içimize alarak yeteri kadar iç harç koyarak tıpkı yaprak sarmasında olduğu gibi katlayarak saralım. Dolmaları pişireceğimiz tencerenin tabanını sıvı yağ ile yağladıktan sonra önceden haşladığımız lahana saplarını yerleştirelim. Sapların üzerine ise sardığımız lahana dolmalarını yan yana düzgün bir şekilde sıralayarak sarma işlemini bitirdikten sonra 1 çorba kaşığı tereyağını fındık iriliğinde parçalara ayırarak dolmaların üzerine yerleştirelim. Hazır hale gelen kara lahana dolmamızın üzerine sıcak su ekleyerek üzerine bir tabak kapatıp önce orta ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirerek sıcak sıcak yoğurt eşliğinde servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }