{ "title": "Kara Lahana Turşusu", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/kara-lahana-tursusu.jpg", "date": "19.01.2024 11:53:12", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Kara Lahana Turşusu, ister tadı ile olsun ister masadaki görüntüsü ile olsun gönlümüzde taht kuran yiyeceklerden biridir. Bu yiyecek en çok restoranlarda karşımıza çıkan ve genellikle meze türleri arasında yerini alan bir yiyecektir. Bu turşunun yapılışının hızlı olması ve kolay olması da yine bu yiyeceği sevenler için bir avantaj niteliği taşımaktadır. Kara lahana turşusu yapılışı sırasına diğer turşular gibi içerisine sirke eklenmektedir. Bu turşu birçok insanın severek tükettiği ve kişinin neredeyse çerez gibi atıştırarak yiyebileceği bir besindir. Üstelik bu besinin faydalarını sadece kara lahanada bulunan faydalara bakarak tahmin etmeniz mümkündür. Özellikle etlerin yanında böyle bir turşu lezzetlere lezzet katmaktadır. Ülkemizde çok fazla üretilen ve çok fazla tüketilen bu turşuyu birçok yeren kolayca satın alabilirsiniz. Ama en çok evde yapılan kara lahana turşusu önerilmektedir. Fabrikada üretilen turşular, içerisindeki koruyucu maddeler nedeni ile oldukça lezzetsizdir. Bu turşu yapıldıktan 3-5 gün sonra rahatlıkla tüketilebilecek bir yiyecektir. Diğer turşular bilindiği gibi yapıldıktan sonra 1-2 ay hatta bazı turşular üç ay bekletilmeden tüketilmemektedir. İşte bu turşu normal turşulara göre bu yönden çok daha avantajlıdır.

Söylediğimiz gibi bu tür turşular hazır olarak alındığında oldukça lezzetsiz olurlar. Bu nedenle bu turşunun evde yapılmasını öneririz.

Öncelikle ve öncelikle kavanoz konusuna değinelim. Kavanoz büyüklüğü yapacapınız turşu miktarına bağlıdır. Bu nedenle aşırı büyüklükteki kavanozlardan kaçınmalısınız. Çünkü, kavanozu turşu ile apzına kadar doldurmanız gerekmektedir. Aksi halde kara lahana turşusu istediğiniz kıvama gelmeyecektir. Malzeme olarak;
Kara lahana turşusunun yapılışına geçelim.

Öncellikle lahanayı temiz bir şekilde yıkayın ve ardından salataya doğrar gibi fındık tanesi gibi doğrayın. Daha sonra bu doğradığınız kara lahana üzerine bir miktar tuz atın. Bu tuzun lahana tarafından iyice emilmesi gerekmektedir. Bu nedenle biraz ovabilirsiniz. Bir süre ovduktan sonra lahana yumuşayacaktır. Daha sonra kavanozunuz tam olarak dolana kadar bastırarak bu lahanaları sıkıştırın. Daha sonra bir bardan su bir bardak sirke olmak üzere kavanozu doldurun. Bu suyun miktarı, turşunun biraz üzerine gelmelidir. Daha sonra bu suyun üzerine bir miktar kaya tuzu ekleyin suyun adına göre tuzunuzun ayarını yapmalısınız ve son olarak kavanoz içerisine limon tuzunu da ekleyerek kapağı sıkı bir şekilde kapatın. Birkaç gün boyunca kesinlikle bu turşunun kapağının açılmaması gerekmektedir. Sirke sevmeyenler bu turşudan bir miktar alıp yıkadıktan sonra tüketebilir. Bu lahana turşusunun faydaları oldukça fazladır.
" } ] }