{ "title": "Kara Lahana Yemeği", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/kara-lahana-yemegi.jpg", "date": "20.01.2024 10:47:38", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Kara Lahana Yemeği, Kara lahana (Brassica oleracea Acephala), turpgiller familyasından gelen, enli, kalın katmerli ve koyu yeşil yaprakları olan, yazın da tüketilse de kış sebzesi olarak üretilen bir lahana türüdür. Ülkemizde Doğu Karadeniz (Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkı ile özdeşleşmiş olup bu yörenin temel gıda maddesidir. Kökeni Antik Yunanlıların lahana yani yenilebilen sebze sözcüğünden gelmekle birlikte ülkemizin kuzeyinde lu, kelem, pancar, pezik, şaviphali olarak değişik adlarla anılmaktadır. Koyu yeşil tüm sebzelerde olduğu gibi kara lahana da insan sağlığı için çok faydalı bir sebzedir. Kara lahana dolma, çorba, ana yemek gibi birçok farklı formda pişirilen bir sebze olup, oldukça sağlıklı, besleyici, lezzetli ve bol malzemeli \"kara lahana yemeği\" tarifi aşağıda yer almaktadır.