{ "title": "Kara Lahana Yemeği", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/kara-lahana-yemegi.jpg", "date": "20.01.2024 10:47:38", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Kara Lahana Yemeği, Kara lahana (Brassica oleracea Acephala), turpgiller familyasından gelen, enli, kalın katmerli ve koyu yeşil yaprakları olan, yazın da tüketilse de kış sebzesi olarak üretilen bir lahana türüdür. Ülkemizde Doğu Karadeniz (Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkı ile özdeşleşmiş olup bu yörenin temel gıda maddesidir. Kökeni Antik Yunanlıların lahana yani yenilebilen sebze sözcüğünden gelmekle birlikte ülkemizin kuzeyinde lu, kelem, pancar, pezik, şaviphali olarak değişik adlarla anılmaktadır. Koyu yeşil tüm sebzelerde olduğu gibi kara lahana da insan sağlığı için çok faydalı bir sebzedir. Kara lahana dolma, çorba, ana yemek gibi birçok farklı formda pişirilen bir sebze olup, oldukça sağlıklı, besleyici, lezzetli ve bol malzemeli \"kara lahana yemeği\" tarifi aşağıda yer almaktadır.

Kara Lahana Yemeği Malzemeleri
Kara Lahana Yemeği Nasıl Yapılır?

Ön hazırlık olarak kuru baklagillerden hangisi tercih edilecekse bir gece önceden bir çay kaşığı karbonat eklenmiş suda bekletilir. Ertesi gün beklediği su süzülerek bir tencereye alınır 1-2 bardak su eşliğinde haşlanır. Mısır yarması da başka bir tavada az suyla yumuşayıncaya dek haşlanır. Kemikli et ayrı bir tencerede suyunu bırakıncaya kadar kavrulur ve üzerine 5-6 bardak su eklenip kaynamaya bırakılır. Taze kara lahana yaprakları bol suda yıkanır ve bir süzgeçte süzülmeye bırakılır. Suyu alınan kara lahanalar incecik ve kısa şeritler halinde doğranarak bir cam kâseye alınır. Burada tuz eklenerek iyice ovulur. Yeşil suyu çıkınca sıkılıp bol suyla tekrar yıkanır.

Önceden pişip yemeğe eklenecek tüm malzemeler hazırlandıktan sonra soğanlar küp halinde doğranır. Genişçe bir tencerede zeytinyağı ve tereyağı eritilir ve ısınınca soğan eklenip kısık ateşte pembeleştirilir. Salçalar da eklenerek kavurmaya devam edilir. Suları sıkılan kara lahana eklenip iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ardından pirinç veya bulgur, haşlanmış kuru baklagiller, haşlanmış mısır yarması ve elde edilen et suyu eklenir. Pul biber, toz kırmızı biber, tuz ve karabiber ilave dilerek tatlandırılır. Kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirilir. Mısır unu yarım bardak suyla karıştırılarak yavaş yavaş kaynayan çorbaya eklenir ve aynı zamanda topaklanmaması için karıştırılır. Yaklaşık 5 dakika sonra istenen kıvama geldikten sonra yemeğin altı kapatılır ve sıcak olarak, yanında mısır ekmeğiyle servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }