{ "title": "Karadeniz Lahanası", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/karadeniz-lahanasi-5687.png", "date": "20.01.2024 09:46:33", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Karadeniz lahanası her mevsim yetişmesine rağmen daha çok kışın tüketilen bir sebzedir. Yeşil yapraklı ve sürekli yaprak çıkaran lahanaya \" kara lahana \" diyenler de vardır. Kuzey iklim bölgelerinde çok geniş bir yetişme alanı olan Karadeniz lahanası en çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Karadeniz bölgesini Marmara izler. Yetişme alanının çokluğundan dolayı Karadeniz bölgesinde lahanayla yapılan birçok yemek türü bulunur. Bunlar arasında en çok bilinen lahana çorbasıdır. Ek olarak lahana sarması da en çok tercih edilen pişirme yöntemidir.

Karadeniz lahanası besin ve enerji değerleri: bu lahananın diğer lahanalara göre (Brüksel lahanası ve beyaz lahanası ve kırmızı lahana) besin değerleri dance yüksektir. Kış mevsiminde tüketildiği taktirde gribe ve soğuk algınlığına karşı güçlü bir kalkan görevi üstlenir. 100 gram Karadeniz lahanası yaklaşık olarak 2 gram lif içerir. Lif içeriği yüksek olan sebzelerden birisidir. Potasyum ve kalsiyum oranları ise 100 miligramdan yüksektir. A ve C vitamini oldukça yüksektir. Yağ oranı ise hemen hemen hiç yoktur.

Karadeniz lahanası yararları: Cilt ve kemik dokularını güçlendirir ve yeniler. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarını önler. Ülser ve bağırsak kurdu olanlar özellikle lahananın suyunu haftada en az bir kere tüketmelidir. Vücudun direncini arttıran ve metabolizmayı hızlandıran Karadeniz lahanası kansere karşı çok güçlü bir koruyucudur. Lahananın yararlı etkilerini güçlendirmek için az pişirmek ve o şekilde tüketmek daha iyi bir tercih olacaktır.

Karadeniz lahanası guatr rahatsızlığına neden olduğu için çok fazla tüketilmemesi önerilir. Ayrıca hali hazırda bu rahatsızlığa sahip olanlar bu sebzeden kesinlikle uzak durmalıdır.
" } ] }