{ "title": "Karalahana Çorbası", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/karalahana-corbasi-9375.jpg", "date": "20.01.2024 15:21:54", "author": "nilüfer berk", "article": [ { "article": "Karalahana çorbası, Karadeniz bölgesine has, son derece lezzetli ve bol vitaminli bir çorbadır. Karalahana tam anlamıyla bir vitamin deposudur. İçinde barındırdığı vitaminler kanserden kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde yardımcı rol oynar. Bu sebeple sık tüketilmesi oldukça önemlidir. Salata ve dolması da yapılan bu sebzenin, en fazla yakıştığı tariflerden biri de çorbasıdır.

Karalahana çorbası için gerekli malzemeler
Karalahana çorbası için not: bu tarifte barbunya fasulye yerine normal kuru fasulye de kullanılabilir. Mısır kırığı elde etmek için, mısırlar bir gece önceden sıcak suya konur. Sabah suyu iyice süzülüp kâğıt havlu ile kurulanır. Sonra rondodan iri kalacak şekilde geçirilir. Eğer güçlü bir mutfak robotu varsa mısırlar ıslatmadan da robottan geçirilebilir. Eğer küçük kırmızı biber yoksa pul biber kullanmak da mümkündür. Pişirirken düdüklü veya normal tencere kullanılabilir ama eğer normal tencere ile pişirilirse pişirme süresi uzar. Tereyağı yerine kuyruk yağıda kullanılabilir ama eğer daha hafif bir çorba isteniyorsa kuyruk yağı tavsiye edilmez. Ayrıca içine parça et konabilir ve et suyuyla pişirilebilir. Bu yemeğin tarifi yöreden yöreye farklılık göstermektedir.

Karalahana çorbası nasıl yapılır?

Barbunya akşamdan sıcak su ile ıslatılır. Düdüklü tencerede sıvı yağ ve tereyağı kızdırılır. Küçük küçük doğranmış soğanlar eklenip iyice yumuşayana kadar pişirilir. Mısır unu da eklenip iyice kavrulur. Salça da eklenerek, salçanın kokusu gidene kadar kavrulmaya devam edilir. Sapları ayıklanıp ince ince kıyılan karalahana ve minik küpler halinde doğranmış domatesler de bu karışıma eklenip birkaç dakika daha kavrulur. Suyu iyice süzülen barbunya, mısır kırığı ve birkaç parçaya bölünmüş biberler de ilave edilir. 5 su bardağı su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır. Düdüklü tencerenin buhar çıkışından sonra yaklaşık yarım saat pişirilmesi yeterli olacaktır. Tencerenin kapağını açtıktan sonra istenilen kıvama gelinceye kadar sıcak su eklenip bir taşım daha kaynatılır. Tuzu eklendikten sonra ateşten alınır.

Karalahana çorbası lezzetli olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirici ve kansızlığa karşı yardımcı olması sebebiyle çocuklara da sık sık verilebilecek bir çorbadır. Yanında mısır ekmeğiyle servis edilirse çok daha lezzetli ve besleyici olacaktır.

Afiyet Olsun.
" } ] }