{ "title": "Karışık Lahana Turşusu", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/karisik-lahana-tursusu-1056.jpg", "date": "20.01.2024 08:26:10", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Karışık lahana turşusu, yapımı oldukça pratik, kolay ve lezzetlidir. Turşu, Türk mutfağında yemeklerin lezzetini tamamlayan, sofralarda önemli bir yeri olan ama özellikle bazı yemeklerin yanına çok yakışan yeri dolmaz bir yiyecektir. Özellikle kış günlerinde yenen turşu, metabolizmayı oldukça hızlandırır, vücut ısısını arttırır ve soğuk algınlığına vücuda karşı direnç kazandırır. Hazır kurulmuş turşuyu kolayca marketten temin edebilirsiniz fakat doğal malzemelerle evde hazırlanmış turşunun yerini kesinlikle tutamaz. Sarımsağı, tuzu, limon tuzu, sirkesi bol tutulmuş, lezzeti çok güzel olan ev turşusu, sofrada yenen yemeğin verdiği lezzeti ikiye katlamaktadır. Şimdi karışık lahana turşusunun yapımına başlayalım.

Karışık lahana turşusu için gerekli malzemeler
Karışık lahana turşusu nasıl yapılır?

İlk önce beyaz lahanaları yıkayıp ince doğrayınız. Daha sonra mor lahanayı tuz ve limon tuzu ile güzelce derin bir kap içerisinde ovalayın. Beyaz lahanaları da üzerine ekleyip sirkeyi koyarak güzelce karıştırın. Karışımı cam kavanozlara güzelce doldurun. Kavanozların üzerine karıştırma kabında biriken suyu da doldurun. Boşluk bırakarak bir miktar su ekleyin. Bu tariften iki adet bir litrelik kavanoz çıkıyor. Beyaz lahana, mor lahanaya göre daha yumuşaktır. Mor lahana ile beyaz lahana karışınca beyaz lahanalarda boyanmaktadır. Çok güzel pembe bir rengi olmaktadır. Aslında karışık lahana turşusu turşu değil hazır salata tarifidir. Ayrıca buzdolabında saklayıp salatalarınızı süslemek için veya karışık salatada ya da sade olarak yiyebilirsiniz. Özellikle çalışan bayanlar için çok pratik bir yöntemdir. Sevdiklerinize ve tüm ailenizle afiyetle yiyebilirsiniz.

Turşu kurarken püf noktalar; turşunun ana malzemesi olan sebze ve meyvelerin taze, sert ve diri olmasına özen göstermelisiniz. Sebze ve meyveleri güzelce yıkadıktan sonra turşuluk malzemeleri iğneyle bir iki yerinden delmelisiniz. Böylelikle tuzlu ve sirkeli turşu suyunun turşuluk malzemelerin içine tam girmesine ve daha diri olmalarına sebep olur. Kullanacağınız suyun kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmasına dikkat edin. Turşu kurarken iri tanecikli kaya tuzu kullanmalısınız.

Turşu kuracağınız kabın cam kavanoz olmasına dikkat edin ve cam kavanozları turşu kurmadan önce mutlaka temizlemelisiniz. İçme suyunu sebze ve meyvelerin üzerine döktükten sonra kavanozun kapağını yaklaşık 6-8 saat sonra yarı açık bırakırsanız sebzeler dibe çökecek ve sebzelerin kavanoz içerisinde yerleşmesinden sonra su seviyesi düşecektir. Kavanozun kapağını kapatmadan önce bir miktar daha tuzlu su ekleyebilirsiniz. Suyu sebzelerin üzerine dökerken hava kabarcığı kalmamasına özen gösterin. Turşuya defne yaprağı veya tane karabiber ilave edebilirsiniz, hoş bir tat ve aroma elde edersiniz.
" } ] }