{ "title": "Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/kirmizi-lahana-gaz-yaparmi-1120.jpg", "date": "21.01.2024 09:36:49", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Kırmızı lahana gaz yapar mı, sorusu sebze ağırlıklı beslenen pek çok insanın merak ettiği bir sorudur. Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle gaz neden oluşur ona bakmak lazım.

Gaz neden olur?

İnsan sindirim sistemi dışarıdan alınan gıdaları mide asidi ile eriterek bu erimiş gıdaların bağırsaklardan emilmesi şeklinde çalışır. Gazın bağırsaklarda oluşumu ve dışarıdan alınan şekli olmak üzere iki türü vardır. Çiğnenen gıdaların yutulması sırasında bir miktar hava da besinlerle birlikte sindirim sitemine girer. Veya asitli içecekler gibi içecekler midemizde hava salınımına sebep olurlar. Bunlar dışarıdan alınan gazlardır. Bağırsak florasında yaşayan bakteriler ile yenilen yiyeceklerin bağırsaklarda parçalanması sırasında kimyasal değişim sebebiyle meydana gelen gaz ise bağırsaklarda oluşan gazlara örnektir.

Kırmızı lahana gaz yapar mı?

Genel olarak sebze yemekleri et yemeklerine göre daha fazla gaz oluşumuna sebep olur. Bir sebze olan kırmızı lahana da gaz yapıcı özelliğe sahiptir. Bunun yanında sebzelerde kendi aralarında daha fazla ve daha az gaz yapanlar olmak üzere ayrılabilirler. Kırmızı lahana içerdiği yüksek selüloz nedeniyle bağırsaklarda faydalı bakteriler tarafından daha fazla parçalanır ve bu parçalanma işlemi sırasında diğer besinlere oranla daha fazla gaz oluşmasına sebep olur. Bunun yanında sülfür içeriği fazla olan sebzelerin neden olduğu gaz çıkarılması sırasında daha kokulu bir hal olur. Kırmızı lahana sülfür oranı yüksek bir besin olduğundan hem daha fazla gaz oluşmasına hem de gazın kokulu olmasına sebep olur. Kırmızı lahananın gaz oluşturmasını engellemek mümkün olmasa da oluşacak rahatsızlık hissini azaltmak ve gazın atılımını kolaylaştırmak için yemek yedikten yarım saat kadar sonra yarım saatlik hafif bir yürüyüş faydalı olmaktadır. Besin değeri düşünüldüğünde bu kadar besleyici bir yiyeceğin gaz oluşturması kabul edilebilir bir yan etkidir.
" } ] }