{ "title": "Kırmızı Lahana İndikatörü", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/kirmizi-lahana-indikatoru-9158.jpg", "date": "20.01.2024 23:10:57", "author": "AYŞE ÖZBİNAR", "article": [ { "article": "Kırmızı lahana indikatörü, asit veya baz terimleri bir çoğumuzun okuldan aşina olduğu kavramlardır. Aslında günlük hayatımızda kullandığımız veya temas ettiğimiz birçok madde örneğin sabun, deterjan, limon suyu, soda ya da bazik bir özelliğe sahiptir. Bu deneyde hem asit ve baz kavramlarının daha kolay anlaşılabilmesini hem bir çözeltinin asit mi baz mı olduğunu görsel olacak şekilde belirleyebilmemizi sağlayan belirteçlerin yani indikartörlerin nasıl çalıştığını açıklamayı hedefliyoruz.

Kırmızı lahana indikatörü hakkında bilinmesi gerekenler

Asit veya baz kavramlarının açıklamasına yönelik farklı tanımlamalar vardır. Ancak genel olarak asitler, bir çözücüde çözündükleri zaman çözeltide hidrojen daha doğru bir ifadeyle hidronyum iyonlarının da miktarının artmasına sebep olan maddeler olarak da tanımlanabilmektedir. Limon suyu, gazlı içecekler ve sirke gibi günlük hayatta da aşina olduğumuz birçok madde asidik özellik göstermektedir. Bazıları ise içerisindeki çözündükleri çözeltide hidronyum iyonlarının da miktarlarının azalmasına sebep olabilecek maddelerdir. Sabun, çamaşır veya bulaşık deterjanları ya da diş macunu gibi maddelerse bazik bir özelliğe sahiptir. Bu maddeler elde kayganlık hissine de sebep olmaktadır. Bu çözeltinin asit veya bazlı ölçüsü pH ile ifade edilebilir. Ph hidronyum iyonlarının derişimine bağlı olarak hesaplanmaktadır. Ph değerinin de 7 olması çözeltinin nötr 7'den düşük olması da asidik 7'den büyük olmasıysa bazik olduğu anlamına gelmektedir. Bir maddenin asidik veya bazik özelliğe sahip olduğunu belirteç olarak isimlendirilen maddeler sayesinde belirleyebilmekteyiz. Belirteçler farklı pH değerlerine sahip çözeltilerdeki renkleri birbirlerinden farklı olan moleküllerdir. Renk değişiminin nedeni farklı pH değerlerinde belirteç olan molekülünün yapısında da meydana gelen değişimlerdir.

Kırmızı lahana indikatörü için nelere ihtiyaç vardır

Kırmızı lahana, sıcak su veya cam kâse ya da cam bardak, süzgeç ve limon tuzu, sirke ya da bebek şampuanı. Karbonat ve toz sabun gereklidir. İlk olarak kırmızı lahanayı küçük parçalar şeklinde kesilmelidir. Bu sırada çok dikkatli olmaya özen gösterilmelidir. Daha sonra da parçalanmış olan lahana yapraklarının üzerine sıcak su dökülmelidir. Hazırladığımız karışımın sıcaklığı oda sıcaklığına gelinceye kadar da beklemeliyiz. Suyun renginin zaman geçtikçe koyu mor bir renge dönüştüğünü görebilmektesiniz. Karışım soğuduktan sonra da bir süzgeç yardımıyla lahana yapraklarını da sıvı kısımdan ayrılmalıdır. Belirteç olan çözeltimiz hazırdır. Artık farklı olan maddelerin asitlik ve bazlık derecesine yani pH değerini de belirlemek için bu çözeltiyi kullanmaya başlayabilirsiniz. Kırmızı lahanadan elde ettiğimiz çözeltinin rengi pH değerine bağlı olarak değişmektedir. Ph değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. Ph değerinin daha düşük olması yani asitliğin fazla olması durumunda çözentinin rengi kırmızıya dönüşmektedir. Ph 7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye daha yüksek pH değerlerindeyse yeşile dönüşmektedir. Farklı olan maddelerin asitlik ve bazlık derecesini yani pH değerini belirlemek için öncelikle cam bardaklara belirteç çözeltimizden eşit miktarda koyulmalıdır.
" } ] }