{ "title": "Kırmızı Lahana Sarması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/kirmizi-lahana-sarmasi-2517.jpg", "date": "19.01.2024 09:55:03", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Kırmızı lahana sarması; kırmızı lahana turpgiller ailesine ait geniş ve kat kat yapraklara sahip bir sebzedir. Kırmızı lahananın yaprakları koyu kırmızı hatta bordo rengi olan bir lahana çeşididir. Ancak pişirildiği zaman renk değiştirerek mavimsi bir renge dönüşmektedir. Ayrıca kırmızı lahanayı turşu, sarma ve salatasını yaparak yiyebiliriz. Çünkü kırmızı lahana oldukça faydalı ve tüketilmesi gereken bir güz sebzesidir. Kırmızı lahana K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Bu sebeplede beyin fonksiyonlarını çalıştırıcı özelliğe sahiptir. Bu özelliğiylede sinir sistemi ve Alzheimer gibi hastalıklardan korunulmasını sağlar. Lif açısından zengin bir güz sebzesi olan kırmızı lahana diyet yapanlar içinde önemli bir yere sahiptir.

Kırmızı lahana sarması için gerekli olan malzemeler
Kırmızı lahana sarması nasıl yapılır?

Sarmanın içini hazırlamaya başlamadan önce kırmızı lahananın yapraklarını ayırıp kaynar suda hafif yumuşayıncaya dek haşlıyoruz. Haşladığımız kırmızı lahanayı süzgece alıp üzerine soğuk su gezdiriyoruz. Bu arada da lahananın damarlı kısımlarını keserek ayırıyoruz. Daha sonra bir su bardağı pirinçi iyice yıkayıp kırmızı lahana sarması yapacağımız bir kaba koyuyoruz. Daha sonra bir adet kuru soğanı küçük küçük doğrayıp pirincin üzerine ekledikten sonra bir yemek kaşığı domates salçası, bir çay bardağı zeytinyağı, bir çay kaşığı karabiber, bir çay kaşığı kırmızı pul biber, bir çay kaşığı kuru nane ve bir tatlı kaşığı tuz ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Daha sonra orta boy bir tencerenin dibine kullanmadığınız kırmızı lahananın yapraklarını seriyoruz. Daha sonra düz bir zeminin üzerine haşlayıp damarlarını aldığımız kırmızı lahananın arasına yeterli miktarda iç harcı koyarak sarıp orta boy bir tencereye diziyoruz. Aynı işlemi bütün yapraklar bitinceye kadar tekrarlıyoruz. Son olarak da kırmızı lahana sarmalarının üzerine iki bardak su ilave ederek ocağın altını yakıyoruz. Piştikten sonra isteğe bağlı olarak üzerine limon dilimleyerek servis yapıyoruz.
" } ] }