{ "title": "Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/kirmizi-lahana-yetistirilicigi.jpg", "date": "19.01.2024 02:11:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kırmızı lahana yetiştiriciliği, cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olanı 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl vegetatif gelişim, ikinci yılda generatif gelişim gösterirler. Kırmızı mor renkli başları sebze olarak değerlendirilir. Büyük köklü olan sebzenin yan kökleri geniş bir alanı kaplamaktadır. Gövdenin boyu ise 40-50 cm ile 120 cm arasında değişir. Yapraklarının türüne göre damarlılık, renk, büyüklük açısından değişiklik gösterebilir. Yaprakları testere dişli, dalgalı, pileli aşağı ya da yukarı dönük olabilir. Bitkinin gövdesiyle yaptığı açının durumuna göre eğik, dik, yatay ya da dış bükey olabilir. Bitkinin derine inen kökleri kazık kökü dışında saçak kökleri vardır. Kazık kökü oldukça etli, konik ve kalındır. Kırmızı lahana yetiştiriciliği doğrudan tohum ekimi ile yapılır. Köklerinin üzerinde kılcal kökler bulunur. Gövde kalınlıkları 5-10 cm olur.

İkinci yılda çiçeklenmeye başlayan kırmızı lahanada, yaprakların koltuklarından çıkan sürgünlerin üzerinde çiçek salkımları oluşur. Çiçek sürgünleri yaklaşık 1-2 metre olur. Bunlar salkım oluştururlar. Bitkinin üzerinde ilk çiçekler ana çiçek sürgününde açar. Ardından yan sürgünler çiçeklenir. Döllenmenin ardından çiçeklerdeki taç ve çanak yapraklar dökülerek, dişi organ büyümeye devam eder. Bitkinin meyveleri bakla şekline gelir. Baklalar olgunlaşınca ilk olarak sararır, daha sonra kahverengi olur. Kırmızı lahanaların büyüklüğü ve şekli ekolojik koşullara bağlı değişir.

Bitkide tohumlar iki gözlü meyvededir. Çiçeklenmenin ardından 20-25 günde bakladaki tohumlar belirgin hale gelir. Her baklanın içinde yaklaşık 30 kadar tohum olur. Bunlar olgunlaştığında, baklalar aşağıdan başlayarak açılır. Hasat geciktiğinde bu tohumlar yere dökülmektedir. Tohumların çimlenme süresi normalde %85-95 kadardır. Çimlenme sıcaklığı ise 20-25 derecedir. Fazla nem ve düşük toprak sıcaklığında çimlenme gecikir. Normalde 3-4 günde tohumların çimlenmesi mümkündür.

Kırmızı lahana yetiştiriciliğinde iklim özellikleri nelerdir?

Fazla seçici olmayan bitki ılıman yerlerde geniş bir alana yayılır. Sıcaklık bitkinin yetiştirilmesinde önemlidir. Özellikle çiçeklenme zamanında daha ön plandadır. Sıcaklık fazla olduğunda, yaprakların kalitesi düşer. Sıcaklıkla birlikte kuraklık olursa, yetiştiricilikte olumsuzluklar yaşanır. En uygun sıcaklık 15-20 derece arasındadır. Bitki çiçeklenme için 10 derecenin altında bir sıcaklığa gerek duyar. Bu sıcaklıkta 5-7 haftada çiçeklenme olur. Yağış kırmızı lahanaya zarar vermediği gibi, gelişmelerine katkıda bulunur. Nemin yüksek olduğu su kenarlarında, yaylalarda daha iyi gelişim gösterir. Fakat dolu yağarsa bitkinin yaprakları zarar görebilir. Rüzgârında gelişmesinde olumsuz etki yaratır. Yapraklarındaki su kaybına rüzgâr neden olabilir. Bu da yenilebilen yaprakların kalitesini düşürür.

Kırmızı lahana yetiştiriciliğinde toprak özellikleri nelerdir?

Toprak bakımından da seçici olmayan bir bitkidir. Fakat toprağın su tutma özelliği olmalıdır. Ağır topraklarda yetiştiricilik yapılırsa, verim daha yüksek olur. Sonbaharda ve kışın yetiştirmek için drenajı iyi topraklar olmalıdır.

Kırmızı lahana genellikle tohumla ekilir. Ancak ülkemizde fideyle üretim tercih edilir. Fidelerin üretimi yastık ve tavalarda yapılır. Fide yetiştiriciliğinde yanmış çiftlik gübresi alana torak işlemeyle birlikte tohum ekiminden 1 ay kadar önce verilmeli, alan temiz olmalı. Buradaki otlar mutlaka temizlenmelidir. Tavalara ekilen tohumların üstüne 1 cm'ye kadar kapak atılır. 3-5 gün içinde tohumlar çimlenir. Yaklaşık 1 ay içinde dikilecek büyüklüğe erişmiş olurlar. Fidelerin kolay sökülmesi için, 1-2 gün önceden sulanması gerekir. Sulamada oluşan kaymak çapa ile düzeltilmelidir. İlk sulama bitkinin çevresinde çatlak oluştuğunda yapılır. Kırmızı lahana suyu sever. Bu nedenle düzenli sulanmalıdır. Yetiştiriciliği başarılı olduysa, bir defada hasat yapılır. Yaklaşık dikimin üzerinden 3-6 ay geçince hasat yapılabilir. Bu genellikle Eylül ve Ekim aylarında olur. Kırmızı lahana hasadı elle yapılır.
" } ] }