{ "title": "Kıymalı Lahana Sarması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/kiymali-lahana-sarmasi.jpg", "date": "19.01.2024 02:35:08", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Kıymalı lahana sarması, lahana sarması hemen herkesin çok sevdiği Türk mutfaklarının vazgeçilmez yemek tatlarından biridir. Özellikle doğu bölgelerde sıklıkla yapılan yemek çeşitlerinden biridir. Damak tadına göre kıymalı, bulgurlu, pirinçli ya da zeytinyağlı yapılabilir. Her şekilde de çok lezzetli olan yemeklerden biridir.

Kıymalı lahana sarması için gerekli malzemeler
Kıymalı lahana sarması nasıl yapılır?

Lahana sarma işlemine başlamak için öncelikli olarak lahanaları haşlamak gerekecektir. Bu aşama biraz zorludur. Marketten alınan lahana tepe kısmından küçük bıçak darbeleri ile parçalanmadan tek tek yapraklarına ayrılır parçalanmamasına özen gösterilir yoksa sararken zorluk yaşarız. Tüm lahana yapraklarına ayrılınca derin bir tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar kaynar su konulur ve kaynamaya bırakılır. Lahanalar yaklaşık beş ile on dakika kadar kaynatılır bu süre lahananın yumuşama hızına göre değişir. Lahana sarılabilecek yumuşaklığa gelince tamamdır. Lahanalar istenilen pişme seviyesine gelince bir süzgece alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan lahanaların sert olan damarlı kısımları kesilerek ayrılır ve diğer kısımları da el büyüklüğünde kesilerek sarma işlemine hazırlanır. Lahanalar hazır olduktan sonra içini hazırlamak gerekir. İçini hazırlamak için öncelikle iki adet kuru soğan soyulur yıkanır ve küçük küçük doğranır. Doğranan soğanlar bir tencereye alınır ve üzerine sıvıyağ ilave edilip kavrulmaya bırakılır. Soğanlar pembeleşince üzerine bir yemek kaşığı dolusu salça eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Salçada kavrulunca kıyma ilave edilir. Kıyma suyunu bırakıp tekrar kavrulmaya başlayıncaya kadar karıştırılır. Daha sonra bulgur ve pirinç yıkanarak üzerine eklenir ve tuz pul biber nane de eklenir. Biraz da bu şekilde kavrulur.

O kavrulurken bir tutam maydanoz yıkanır ve ince ince kıyılır ve iç harcına eklenir. Bu sırada ayrı bir kapta bir miktar su kaynatılır ve kaynayan su bu harca konulur. Bunun ölçüsü harçla aynı seviye de su olacak. Suyu da konulunca suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır ve dinlenmeye alınır. Biraz dinlenip soğuduktan sonra sarma işlemine başlanabilir. Sarmaları yaparken dizmek içinde bir tencere yanımıza alıp sarmaları sarıp içine dizeriz. Sarmayı yaparken el kadar kestiğimiz lahanaların içerisine yaklaşık birer tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyup sararız. Sararken kenarlarından taşmamalı bunun için kenarları içeriye doğru kıvırmalıyız. Yoksa pişerken de içindeki harç çıkabilir. Tüm lahanayı sarıp tencereye dizdikten sonra üzerine de az miktarda tuz ve yine bir kaşık salçayı bir kâsede su ile açarak ilave ediyoruz. Bir miktarda sıvıyağ ekliyoruz. Üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ilave edip ocağa alıyoruz. Ocağın en az yanan kısmına almalıyız ne kadar kısık ateşte ne kadar yavaş pişerse yemek o kadar lezzetli olacaktır. Lahana suyunu çekene kadar pişiriyoruz tabi ara ara kontrol etmeyi unutmuyoruz. Tam olarak bir pişme süresi verilemez çünkü bu lahananın sertliğine damarlı olup olmamasına göre değişebilir. Lahanalar kontrol edilerek pişip pişmediği anlaşılır. Lahana pişince de en az iki saat dinlenmesi gerekecektir dinlenirse çok daha lezzetli bir yemek olacaktır.
" } ] }