{ "title": "Lahana Çiçeği", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-cicegi.jpg", "date": "20.01.2024 13:50:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lahana çiçeği, cruciferae familyasından olan otsu bir bitkidir. Süs lahanası denilen çiçekler açık havada yetiştirilir. Bunların evde yetiştirilmesi önerilmez. Tek yıllık ya da iki yıllık olan bitki 10-30 cm'ye kadar uzayabilir. Eğer renkli halini alırsa, mevsimlik bir bitki olur. Lahana çiçeğinin merkezden dışarıya doğru açılan, sarmal şeklinde uzanan, kenarları düz, ince saçaklı ve derin dişli yaprakları olan 3 türü bulunmaktadır. Yaprakları mor, lila, pembe, krem, sarı, yeşil ya da karışık renklerde olabilir. Lahana çiçeği çiçeklerinden ziyade yapraklarının güzelliği nedeniyle tercih edilen bir bitkidir.

Lahana çiçeği üretimi nasıl yapılır?

Bitkinin üretimi tohumla olmaktadır. Haziran ve temmuz aylarında ekilen tohumların üzerine ince bir kapak atılmaktadır. Fazla derine gömülmeyen tohumların üzerinde hafif bir toprak serpilir. Çimlenme 8-15 derecede olur. İç mekanlarda tohumlar son donlardan 4-6 hafta evvel yastıklara ekilir. Daha sonra don olmayan dönemde, tarhlarda hazırlanan yerlere dikilir ya da ilkbahar başında direk olarak bahçedeki alana dikilir. Hazır olan bitkiler Ekim ve Kasım aylarında dikilir. Dikim sırasında aralıklar 25-40 cm'ye kadar olmalıdır.

Güneş ve toprak ihtiyacı: Lahana çiçeği aydınlık ve güneşli yerleri sever. Ancak toprağın serin olmasını ister. Geçirgen bir toprak olmalı, asit ve kireç oranı fazla olmamalıdır. Hafif asitli topraklarda iyi yetişir. Sıcaktan fazla hoşlanmasa da soğuğa karşı dirençlidir. Sıcaklık 15 derecenin altına indiğinde yaprakları çiçeklenmeye başlar. Sıcaklığın çok düşmesi ya da yükselmesi yapraklardaki renklenmeyi olumsuz etkiler. Kasım ve mart ayları arasında sıcaklıklar 8-15 derece olduğunda, yapraklarda renklenmeye başlar. Sıcaklarda lahana çiçeğini öğle güneşinden korumak için gölgelendirmeye ve sulamaya dikkat edilmelidir. Bitki için en yararlı gübre kuş gübresidir. Bitki besini gelişim döneminde düşük dozda 20 gün arayla verilmelidir. Yaprakları renklenmeye başladığında ise besin takviyesi verilmemelidir.

Sulama ve budama ihtiyacı: Lahana çiçeğinin fazla su gereksinimi yoktur. Sadece toprak yüzeyi kurudukça sulama yapılması yeterlidir. Budama gereksinimi de olmaz. Fakat kurumuş ve sararmış olan dış yaprakların temizlenmesi gerekir.

Lahana çiçeği kışın sıcak olan yerlerde yetiştirilmek için uygun değildir. İyi renklenmesi için geceleri 10 derece ya da daha soğuk olması gerekir. Hazır yetişen çiçekler sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde satılır. Sıcak zamanda alınırsa soğuğa alışık olduklarından çabuk bozulurlar. Eğer oda içi soğuk değilse, mutlaka dışarıda tutulmalıdır. Sıcakta olan çiçeklerde çürüme olur. Lahana çiçeği kara lahana türlerinden üretilmiştir. Herkesin bildiği brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi lahanalar aynı türdendir. Bu açıdan lahanalar bitkiler dünyasındaki en ilginç bitki türlerinden biridir. Hepsine birden brassica oleracea adı verilir. Bunlar turpgiller familyasından brassica türüne aittir.
" } ] }