{ "title": "Lahana Dolması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-dolmasi.gif", "date": "21.01.2024 07:50:57", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Lahana Dolması, lahana dolması hemen her yörede yapılan ve oldukça sevilen yemeklerden biridir. Yöreye göre etlisi, kıymalısı, zeytinyağlısı sade bulgur veya pirinçlisi yapılmaktadır ve çok da severek tüketilir. Yapımı da zahmetli görülse de ortaya çıkan lezzeti tadında tüm zahmet unutuluyor.

Lahana Dolması için gerekli malzemeler
Lahana Dolması nasıl yapılır?

Lahana dolması yapımı için öncelikle güzel bir lahana seçimi şarttır. Lahana ne kadar yumuşak ve güzel olursa sarması da hem o kadar kolay hem de lezzetli olacaktır. Lahana seçildikten sonra tepe kısmından başlayarak bıçak yardımı ile zedelemeden yapraklarına ayrılır ve temizce yıkanır. Yıkanan lahana yaprakları derin bir tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar kaynar su eklenir. Lahanalar yaklaşık beş on dakika kadar kaynatılır. Bu süre lahananın sertlik derecesine göre ayarlanır. Sarılacak kıvama geldiyse yapraklar tamamdır. Lahanalar pişince kevgir yardımı ile çıkarılır ve bir süzgece alınıp soğuması beklenir. Soğuyan lahanalar sarma olacak boyutta kesilir ve hazırlanıp bir kenara alınır. İç harcın hazırlığı başlar. İç harç için öncelikle yarım su bardağı zeytinyağı bir tencereye alınır ve üzerine küp-küp kuru soğanlar doğranır. Soğanlar pembeleşince bir kaşık salça eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Bu sırada pirinç ve bulgurda yıkanarak tencereye ilave edilir ve tuzu karabiberi pul biberi atılır ve bir tutam maydanoz yıkanır ince bir şekilde kıyılır o da üzerine eklenir. Beş dakika daha kavrulup üzerine kadar kaynar su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır ve dinlenmesi ve soğuması için beklenir. İç harç soğuyunca önceden hazırlanan lahanalar alınır ve içleri doldurularak sarılıp bir tencereye dizilir tüm lahanalar sarılınca üzerine yarım su bardağı zeytinyağı ile bir kaşık salça karıştırılarak dökülür ve üzerine kaynar su eklenip ocağa alınır suyunu çekene kadar pişirilir ve suyunu çekince altı kapatılıp iki saat kadar dinlendirilir ve sonra servis edilir.
" } ] }