{ "title": "Lahana Ekimi", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-ekimi-6275.jpg", "date": "19.01.2024 02:47:06", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lahana ekimi, özellikle denize yakın olan rutubeti yüksek olan kıyı bölgelerde yapılır. Lahana derinlere inen kazık kök dışında bolca saçak kökü olan bir sebzedir. Etli, konik yapıda ve kalın bir kazık köke sahiptir. Lahana ekimi direkt tohumla yapılmaktadır. Köklerinin üstünde bolca kılcal kökler yer alır. Gövdesinin uzunluğuyla kalınlığı lahana türlerine göre farklılık gösterir. Lahana yaprakları kısa, uzun saplarla gövdeye bağlı olur. Gövdesinin uzunluğu 30-50 cm, kalınlığı ise 5-10 cm kadardır.

Lahana yapraklarının rengine, etlilik durumuna, büyüklüğüne, şeklinin düz ya da kıvırcık olmasına göre türlere ayrılır. Şekil olarak yaprakları genellikle yuvarlak, yassı, uzun, oval, topaç, ters yumurta, kalp biçiminde olur. Başta yapraklar yana doğru açılır, ardından içe katlanarak baş biçiminin oluşmasını sağlar. Lahana türleri konik, oval, basık başlı şeklinde gruplandırılır. Yaprakları da 10-70 cm genişliğe sahiptir.

Lahana ekimi istekleri

Lahana ekiminden sonra çiçeklenme ikinci yılda başlar. Bitkinin yaprak koltuklarındaki çiçek sürgünlerinde salkımlar oluşur. Çiçeklenen bitkilerdeki çiçek sürgünleri 1-2 metre boylarında olur. Çiçeklerde salkımlar halindedir. Bitkide önce ana çiçek sürgünündeki çiçekler açar, bundan sonra yan sürgünlerde çiçeklenme olur. Döllenmenin ardından lahanalardaki çiçeklerin üstündeki çanak ve taç yapraklar dökülür. Meyve bakla şeklinde olur, dişi organda büyümeye devam eder. Başta yeşil olan baklaların olgunlaşmasıyla önce sararma, ardından kahverengiye dönüş olur. Meyvelerdeki şekil ve büyüklük ekolojik etkenlerden etkilenir.

Lahana tohumları iki gözlü meyvelerin içindedir. Çiçeklenmenin ardından 20-25 günde baklalar içindeki tohumlar belirgin hale gelir. Her baklada ortalama 1-30 tohum olur. Olgunlaşan tohumlardan sonra baklalar aşağıdan yukarıya açılır. Hasat gecikirse tohumlar dökülür. Tohumlara %85-95 çimlenme oranı vardır. Çimlenme kabiliyetlerini yaklaşık 4-6 yıl koruyabilirler. 10-30 derece sıcaklıkta çimlenebilirler. Fazla nemde, düşük toprak sıcaklığında çimlenme gecikir. Koşullar uygun olursa tohumlarda 3-4 günde çimlenme olur.

İklim isteği: Lahana ekiminde iklim fazla önemli olmasa da ılıman yerlerde daha iyi verim olur. Önemli olan sıcaklıktır. Çiçeklenme sürecinde sıcaklık fazla olursa, lahana yapraklarının kalitesi düşer. Lahana yaprakları kullanılan bir sebze olduğundan, bu olumsuz bir durum teşkil eder. Eğer sıcaklıkla birlikte kuraklık olursa, lahanada küçük baş oluşumu gözlenir. Bu nedenle lahana ekiminde sıcaklık 15-20 derece olmalıdır. Çiçeklenmenin olması içinde en az 10 derece sıcaklık gerekir. Yağış lahana ekiminde çok faydalıdır. Sadece dolu gibi olan yağışlar ve rüzgâr sakıncalı olabilir. Bu şekilde yapraklarda su kaybı olur ve kalite düşer.

Toprak isteği: bu bakımdan lahana seçici bir bitki değildir. Sadece toprağın su tutma kapasitesi iyi olmalıdır. Drenajı iyi olanlarda sonbahar ve kış ekimi yapılabilir.

Lahana ekimi normalde tohumlar tarlaya ekilerek üretilir. Fakat ülkemizdeki koşullar nedeniyle fide şeklinde üretilir. Otlanma ve toprağın durumuna göre 1-2 defa ya da sulamanın ardından kaymak tabakası oluşmaması için çapa yapılmalıdır. Lahana gelişimine göre düzenli olarak sulanmalıdır. Çünkü lahananın yaprakları yenen her sebze gibi suyu sever. Hasat ekimden 3-6 ay sonra yapılır. Genellikle eylül, ekim ayları hasat için uygundur.
" } ] }