{ "title": "Lahana Fidesi", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-fidesi.jpg", "date": "20.01.2024 14:03:12", "author": "Emre KARAHAN", "article": [ { "article": "
Lahana fidesi, Serin ve nemli iklim sebzesi olan lahana Türkiye'de sonbahar ve ilkbahar mevsimleri arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Hasat zamanı genel itibariyle sonbaharın erken donları başlamadan yapılır. Lahana fidesi yetiştiriciliği için en uygun sıcaklık dereceleri 15-21 C derece arasında olmalıdır. 15 C derecenin altında lahana ve 21 C derecenin üstünde lahananın gelişimi oldukça yavaşlar. –2,-3 C derece ve altındaki soğuklarda fideler heba olur. Baş bağlama döneminde aşırı olmayan sıcaklıklara dayanıklıdırlar. Tohumun çimlenme sıcaklığı ise 8-11 C derece arası ideal sıcaklık derecesidir. Lahana organik maddece zengin olan, killi tınlı ve milli topraklarda oldukça fazla lahana yetişir. Hasadından erken ürün almak için ise kumlu, kumlu tınlı topraklar erken ürün almaya yardımcı olacaktır.

Lahana fidesi ekimi soğuk günleri hesaba katarak tohumları metrekareye 5 gr. Hesabıyla serpme yapılır. Şubat, Mart aylarında serpme olarak ekilir. 1000 adet lahana için 8-10 gr, 1 dekar lahana için de 20-50 gr. Tohum ekmek gerekir. Bu amaçla 20-30 m bir alan yeterlidir. Atılan tohum üzerine 1-2 cm kalınlığında harç konularak, hafifçe bastırılır ve sulanması da bu şekilde yapılır.

Lahana fidesi yetiştirirken sıcaklık 12 derecenin altına düşmemesine dikkat edilmesi gereken en hassa konudur. Yastığa sık ekim yapılmamalıdır. Çimlenme 10 derecede 15 gün içinde meydana gelmektedir. 20 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise1 haftada meydana gelirler. Fide üretim süresi 35-60 gün arasında tahmini bir sürede geçekleşir. Dikim zamanına kadar yabancı ot temizliği, sulama, hastalık ve zararlılarla karşı hasadı üretimi etkileyecek her şey ile mücadele edilmelidir. Sonbaharda 3-4 ton ahır gübresi verilen toprak 25-30 cm derinlikte sürülerek ilkbaharda 5-10 cm derinlikte tırmık ve diskaro adı verilen tesviye yapılır. Karık usulü dikilen fidelerin tek sıralı yetiştiricilikte genişliği 25-30 cm civarında çift sıra yetiştiricilikte ise 60-100 cm olması gerekmektedir. Sıra üzerleri ise 40-50 cm genişliğinde olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ara mesafesi azaldıkça daha küçük başlı lahanalar yetişir. Ancak daha çok ürün alınacak olması kesindir. Fideler tohumu ektikten sonra 5-7 hafta sonra 5-10 yapraklı olarak dikilmeye hazır olurlar. Fide dikilirken de şu hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Fide sökümü için toprak bir gün önceden sulanması gerekir. Fidelerin kök ve yapraklarını seyreltmek gerekir. Fidenin en alt yaprağı 1-2 cm alt mesafesinden toprağa dikilmelidir.

Lahana fidesinin gelişme devrelerinden hasatta kadar yapılacak işler çapa, sulama, gübreleme, bozulmuş yaprakların kesilmesi ile hastalık ve mikroplarla mücadeleden ibarettir. Lahana fidesi dikiminden sonra en geç iki gün ara günde 2-3 defa arka arkaya sulama yapmak iyi gelişmesini sağlar. Lahana fidesi gelişme dönemine geldikten sonra toprak ve iklim durumuna göre birer hafta aralıklarla sulama yapılması gerekecek ve lahana fidesi için en önemli iştir. Birinci çapa lahana fidelerin gelişmesi başladıktan hemen sonra veya dikiminin arkasından 1-3 hafta sonra arasında çapası yapılmalıdır. İkinci çapa ise birinci çapalamadan 3-4 hafta sonra yapılmalıdır. Bozulmuş, kurumuş solmuş yaprakları bu sırada alınmalıdır. İkinci çapadan sonra azotlu gübreler şerbet şeklinde verilebilir. Üçüncü çapa ikinci çapadan 1 ay sonra yapılması iyi olacaktır. Amonyum sülfat bu çapadan sonra şerbet şeklinde verilmesi lahana fidesi için olacaktır.
" } ] }