{ "title": "Lahana Gaz Yaparmı", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-gaz-yaparmi-6974.png", "date": "19.01.2024 18:51:27", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "

Lahana gaz yapar mı: Turp giller familyasından olup, geniş, kalınca kat kat yapraklara sahip olan, güz ve kış sebzesi olarak ve birçok türü olan Bitki, kelem. (Brassica oleracea). Göbekli yaprakları haşlanarak ve çiğ olarak yenebilir. İçerisinde bol mineraller: kükürt, fosfor, kalsiyum, demir, Sodyum, potasyum, magnezyum. Vitaminler: A-B1-B2-B3-B6, folik asit, C-E-H-PP, şeker ve en önemlisi Anti ulkus etken olarak bilinen aynı zamanda bir vitamin olduğuna inanılan içinde U vitamini olarak adlandırılan özellik vardır. Bunlar, Beyaz Lahana, Türkiye'de en çok yaygın türleri arasındadır. En aşırı sıcak yemeklerde kullanılır. Ortalama 25 cm çapında top şeklindedir.

Lahana nerelerde yetişir

En çok yetiştirileni kafa lahanadır. Yurdumuzun bütün bölgelerinde yetişir. Başlıca çeşitleri: Kemer lahanası, Batman lahanası, Brüksel lahanası ve karalahanası ve köse lahanası, Lahana C vitamini yönünden zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Çiğ olarak yemek ya da sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. Gaz, yapan sebzeler arasında yerini alan lahana, şişkinlik sürekli gaz yapma gibi durumlar neden olur. Bunun nedeni ise iyi haşlanma maktan kaynaklanır. Bu durumda lahana yemeği yendikten hemen sonra kimyon, rezene ve papatya gibi bir gaz giderici çay içilebilir. Lahana bütün torpillerde olduğu gibi çok tüketildiğinde, yani haftada en az 2-3 defadan fazla yiyen kişilerde iyot emilimini sınırladığından bu kişilerin iyotlu tuz veya besin tüketmeleri gerekir.

Lahana gaz yapar mı: Sindirim: Lahana fazla miktarda sindirilemeyen tatlı içerir. Bu şekerler sindirilmeden bağırsaklara ulaşan karbonhidratların bir türüdür. Lahana tüketiminin hemen sonunda mide gazı, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olacaktır. İshal: Yeşil lahana porsiyon başına 5,8 gram lif içermektedir. Bu lifler sindirim sistemindeki çalışmalarından dolayı bağırsaklarda oluşan atığın dışarı artışına neden olmaktadır. Kemoterapi gören kişilerin lahana tüketiminden kaçınmaları gerekir. İshal olmalarının onlar için çok daha korkulu sonuçlara neden olması, lahananın gaz yapması durumları içerisindedir. Geçmiş olsun.

" } ] }