{ "title": "Lahana Lif Modeli", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-lif-modelleri.jpg", "date": "21.01.2024 08:42:34", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Lahana lif modeli, genç kızların düğün telaşı başlayınca çeyiz için telaş da başlar ve kızların çeyizlerinin baş tacıdır lahana lif. Hem çok gösterişli hem de çok kullanışlı bir lif modelidir ve hemen her genç kızın çeyizinde en az bir adet bulunur. Yapılışı da çok zor olmayan bir liftir.

Lahana lif modeli yapılışı için gerekli malzemeler
Lahana lif modeli nasıl yapılır?

Bu lifi yapım aşamaları çok zor değildir fakat yazarak anlatımı biraz zor olacaktır. Öncelikli olarak lifin ortasında bulunan çiçeği yapılır daha sonra zemin hazırlanır ve sonra lahana adını aldığı katmanları oluşturulur. Çiçeğini yapmaya başlarken öncelikle kırmızı ip alınır ve on tane zincir çekilir ve birleştirilir, daha sonra tekrar iki zincir çekilip tığın üzerine ip alınır ve beş tane trabzan yapılır tekrar iki zincir çekilip yanına batırılır. Yine aynı şekilde iki zincir çekilerek tığın üzerine ip alınıp beş trabzan yapılır ve bu şekilde toplamda beş adet yapılır. Çiçeğin ikinci sırasına geçildiğinde bu defa trabzanlar daha uzun çekilir. Birinci sırada yaptığımız işlemin aynısı fakat biraz daha uzun tutmaya çalışılır ki kat kat dursun. Bu şekilde tam dört sıra yapılır ve bir zincir çekilip kırmızı ip kırılır. Şimdi yaprağını yapmak için yeşil ip alınır ve çiçeğin etrafının tamamını saracak şekilde zincir çekilir. Zincir çekerken on zincir çekip çiçeğe tutturulmalı ki yaprak ayrı durmasın. Her on zincirde bu işlem tekrar edilmelidir. Tüm çiçeğin etrafı gidilince yeşil iple çektiğimiz zincirin içini doldurarak çiçeğin etrafına yaprağını yapıyoruz. Bu işlemi yaparken trabzanlar için tığa iki doluyoruz ki yapraklar daha dolgun dursun. Yaprak yapımı da tamamlanınca zemin hazırlığı başlıyor. Burada bir zincir çekip yeşil ipi kırıyoruz ve beyaz ipi tığa takıp yaprağın üzerine batıyoruz. İki zincir yapıp yine tıpa iki dolayarak trabzan yapmaya başlıyoruz.

Fakat burada dikkat etmemiz gereken her beş trabzanda bir, bir tane aynı yere batıyoruz yani arttırıyoruz ki toplama yapmasın. Bunu her sırada yapmamız gerekecektir. Bu şekilde toplam on sıra trabzan yapmamız gerekiyor. Pek çabuk bitmeyebilir bir gününüzü alabilir fakat emeğinize değecek güzellikte olacağına emin olabilirsiniz. Alt zemin tamamen bitince sıra üsteki katmanları oluşturmaya geliyor. Üstteki katmanlar için yeşil yaprak yaptığımız sıradan başlıyor ve iki trabzanda bir bir kayman yapıyoruz. Katman için yine beyaz ip kullanıyoruz. Tığa ipi alıp dıştan batarak ipi tutturuyoruz ve üç dolgulu bir fıstık yapıyoruz. Bir örümcek çekip örümcek boyu kadar mesafe sonraya tekrar üçlü bir fıstık yapıyoruz fıstığı toplayıp örümcek ile diğer fıstığa geçiyoruz. Dört sıra bu işlemi yapıyoruz. Bir üst sıraya geçince fıstığın üzerine fıstık gelecek şekilde ayarlıyor ve dört sıra beyaz iple yapıyoruz. Dört sırayı tamamladıktan sonra beşinci sıra için kırmızı ipi takıp bi sıra da bu renkle yapıp ipi kırıyoruz. İkinci katman için alt zeminden iki trabzan bırakıp üçüncü trabzandan başlıyoruz ve yine birinci katmanın aynısını yapıyoruz aralarda ikişer trabzan bırakarak toplam beş katman oluşturuyoruz ve lifimiz hazır.
" } ] }