{ "title": "Lahana Nasıl Sarılır", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-nasil-sarilir.jpg", "date": "21.01.2024 02:18:29", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Lahana nasıl sarılır, lahana sarması üzüm yaprağı sarmasına göre çok daha kolay ve pratiktir ve bi o kadar da lezzetli bir yemektir. Bulgurlu pirinçli kıymalı etli çeşit çeşit sarılır ve afiyet ile yenir. Özellikle beş çaylarının vazgeçilmez tariflerindendir hem hafif hem de çok lezzetli bir yemektir ve günümüzde çok sık yapılan tercih edilen bir yemek olmuştur. Tüm çeşitlerinde de sarma iç harcı hemen hemen aynıdır fakat et veya kıyma koyup koymamak kişinin kendi damak zevkine kalmıştır.

Lahana sarması için gerekli malzemeler
Lahana sarması nasıl yapılır?

Lahana sarması için öncelikle damarsız olan güzel bir lahana alınmalı. Lahanayı alırken yumuşak olmasına dikkat edilmelidir lahana yumuşatsa sarımı daha kolay olacaktır ve daha lezzetli olacaktır. Lahana alındıktan sonra bıçak yardımı ile tepesinden keserek yapraklarına tek tek ayrılır. Yapraklarına ayırırken yırtılmamasına özen göstermek gerekir ki sarma aşamasında kolaylık olsun. Lahananın yaprakları yıkanır ve derin bir tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar kaynar su eklenir ve lahana haşlanmaya bırakılır. Haşlanma süresi lahananın yapısına bağlı olarak beş on dakika arasında değişir. Kolay sarılabilecek kıvama gelince olmuş demektir. Haşlanan lahanalar bir kevgir yardımı ile süzülerek geniş bir kaba alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca tepe kısımlarındaki damarlar alınır ve yaklaşık el büyüklüğünde kesilir. Kesilen parçalar bir sarma saracak büyüklükte olmalıdır. Lahanalar kesilip hazırlanınca iç harç hazırlanmaya başlanır. Üç harcı için soğanlar küçük küpler halinde doğranarak tencereye alınır ve üzerine bir çay bardağı sıvıyağ ilave edilir. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine salça ilave edilir salça da iyice kavrulunca bulgur ve pirinç yıkanıp süzüldükten sonra ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Daha sonra tuz pul biber nane ve ince kıyılmış maydanoz eklenir ve iyice karıştırılır. Üzerine kadar kaynar su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Piştikten sonra altı kapatılır ve kapağı da kapatılıp dinlenmeye alınır.

Sarmamızı etli yapacağımız için etlerini hazırlamaya başlayalım bu sırada. Kuşbaşı olarak doğranmış olan etler bir tencereye alınır ve bir çay bardağı kadar soğuk su konulup ocağa alınır ocağın altı açılır ve et pişmeye bırakılır. Etler kendi suyunu bırakıp iyice pişince kavurmadan haşlanmış olan etlere tuz atılıp karıştırdıktan sonra ocağın altı kapatılır. Etler lahana ve iç harç hazır olduğuna göre sarmaya başlanabilir. Sarmalık olarak kestiğimiz lahanaların içleri harçla doldurularak ince sarılır sararken kenarlar içe kıvrılır iç harç çıkmasın. Sarılan sarmalar tencereye dizilir iki üç sıra olunca bir sıra haşlanmış et dökülür ve tekrar sarma dizilir. Bu şekilde et katman katman lahanaların arasına eklenir ve tüm lahana bu şekilde sarılır, sarma işlemi bitince bir kaşık salça ile sıvı yağ bir kâsede çırpılır ve tencerenin üzerine dökülür ve üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ilave edilip Kısık ateşe konur ve lahanalar suyunu çekene kadar pişirilir. Piştikten sonra iki saat dinlendirilir ve servis edilirken hem etinden hem sarmasından Karışık olarak tabaklara alınır ve servis edilir.
" } ] }