{ "title": "Lahana Sarması Nasıl Yapılır", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-sarmasi-nasil-yapilir-4226.jpg", "date": "20.01.2024 05:20:27", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Lahana sarması nasıl yapılır, lahana sarma çok sevilen yemek tariflerinden biridir. Lahana sarması yapılırken zeytinyağlı ya da kıymalı yapılır damak tadına göre içeriği değişse de kıymalı olan kesinlikle çok daha lezzetli olur. Lahana sarması Anadolu mutfağında çok sık yapılan yemeklerden bir tanesidir. Ev hanımları oldukça sık bir şekilde sarma yaparlar. Bayanlar arasında beş çaylarında günlerde doğum günü mevlüd, diş buğdayı gibi organizasyonlarda oldukça sık yapılan bir yemek çeşididir. Lezzetli olduğu kadar sağlıklı yiyeceklerden biri de lahana sarmasıdır. Lahana sarması yapım aşamaları Biraz bizi yorsa da emeğimize değecek lezzette bir yemektir, şimdi lahana sarması nasıl yapılır bir bakalım.

Lahana sarması yapımı için gerekli malzemeler
Lahana sarması nasıl yapılır, İlk olarak lahananın haşlanmalıdır gerekir. Bunun için lahana tek tek dallarına ayrılır ve yıkanır. Çok yırtılmasın diye dikkatli bir şekilde dalları ayrılır. Her bir yaprak ayrılınca büyük derin bir tencereye su alınır su ocağa konulur ve kaynatılır. Su kaynayınca lahanalar eklenir ve 5-10 dakika kadar lahana pişirilir. Yapraklar yumuşayıncaya ocaktan alınır. Lahanalar küçük sarmalık dilimlere ayrılırlar. Bu şekilde bir kenara alınır ve iç harcı hazırlanır. İç harcı için ilk olarak soğanlar ve sarımsaklar soyularak küçük doğranır. Bir tencereye alınır ve üzerine yarım su bardağı sıvıyağ ilave edilir. Ocağa alınır ve ocak açılarak kavrulmaya başlanır ardından bir yemek kaşığı salça eklenir. Salçada kavrulunca kıyma eklenir. Bulgur ve pirinç yıkanır ve süzülerek tencereye ilave edilir. Ardından tuz ve baharatlar eklenir ve iyice karıştırılır. Üzerine iki su bardağı su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır ve biraz dinlenmeye bırakılır. Bu esnada biraz soğur ve sarma yaparken kolaylık olur. İç harcı soğuyunca lahana içine bir tatlı kaşığı kadar harç konulur ve bir iki tür çevrilerek sarılır sarılan lahanalar tencereye yerleştirilir. Tüm malzemeler sarılır tencereye dizilir ardından yarım su bardağı sıvıyağ bir yemek kaşığı salça bir kâseye alınır. Üzerine biraz su eklenerek karıştırılır ve sarma üzerine eklenir. Sonra sarma üzerini iki üç parmak geçecek kadar su ilave edilir. Bu şekilde ocakta kısık ateşte pişirilir. Pişince bir saat kadar dinlenirse daha güzel olur. Ardından servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }