{ "title": "Lahana Sarması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-sarmasi.jpg", "date": "21.01.2024 03:08:09", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Lahana sarması, Lahana faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir kış sebzesidir. Lahana sarması diğer sarmalar gibi çok özel bir yemek olmasının yanında oldukça besleyicidir. Her sarma gibi biraz zahmetlidir ama zahmetine değecek kadar da lezzetlidir. Soğuk kış günlerinde sevdiklerinizin hastalıklara karşı direncini artırmak için sağlığı lezzeti birleştirmek isterseniz mutlaka denemenizi öneririz. Kolay gelsin.

Lahana Sarması Malzemeleri
Sosu için
Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Lahana sarmasını yapmaya öncelikle lahana yapraklarını haşlayarak başlıyoruz. Bunun için öncelikle geniş bir tencerenin içine bol miktarda su koyup kaynatıyoruz. Daha sonra üzerine bir çorba kaşığı tuz atıyoruz. Lahana yapraklarını yırtmadan tek tek çıkartıyoruz. Ardından kaynayan suyun içine atıp kısık ateşte birkaç dakika pişiriyoruz. (Fazla pişirirseniz yapraklar yırtılır ve sarılmaz) Daha sonra lahana yapraklarını soğuk suyun içine atıp oradan da süzgecin üzerine çıkartıyoruz.

Sarmamızın içini hazırlamak için öncelikle pirinçleri bol su ile nişastası arınıncaya kadar yıkıyoruz. Yayvan bir tencerenin içine sıvı yağ ile tereyağını da atıp bir miktar kızartıyoruz. Daha sonra üzerine kuş gözü iriliğinde doğranmış etimizi atıp rengi kahverengiye dönünceye kadar kavuruyoruz. Üzerine ince ince doğradığımız soğanı atıp bir miktar daha kavuruyoruz. Salçaları ilave edip, bir iki çevirdikten sonra suyunu güzelce süzdüğümüz pirinçleri ilave edip, tıpkı pilav kavurur gibi kısık ateşte kavuruyoruz. Daha sonra üzerine baharatlarını ilave edip, 1 çay bardağı sıcak su ilave edip 1.2 dakika suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Çok fazla pişirmiyoruz. Pirinçlerin dişe dokunur şekilde diri kalması gerekiyor.

Lahana sarmasının diğer sarmalardan farkı saracağımız yaprağın boyutunu kendimiz ayarlamamızdır. Bunun için sarmaya başlamadan önce yanımızda bıçak bulundurmamız gerekiyor. Bir adet lahana yaprağı alıp önümüze seriyoruz. Daha sonra yaprağın durumuna göre üçgen veya dikdörtgen şeklinde parçalara ayırıyoruz. Daha sonra geniş kısmına harç koyup sarıyoruz. (Lahana yaprağının çok pürüzlü ve sarılamayacak durumda kısımlarını ayırarak daha sonra kabuska yapabilirsiniz.) bu şekilde bütün yaprakları sardıktan sonra pişireceğimiz tencerenin dibine bir iki kat kalın olan lahana yapraklarından seriyoruz. Ardından aralarında boşluk kalmayacak şekilde sarmaları yerleştiriyoruz. Tencerenin üzerine ağzının genişliğinde düz bir porselen tabak kapatıyoruz. 2 su bardağı kadar kaynar su ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağın en kısık ayarında 2 saat kadar pişiriyoruz.

Piştikten sonra 10 veya 15 dakika dinlendirip servis tabağına alıyoruz. Sos tavasının içine 2 kaşık tereyağı atıp yağ, köpürüp sonra köpüğü ininceye kadar kızdırıyoruz. Üzerine kırmızı pul biber atıp ocaktan alıyoruz. Sonra bu sos kızgın iken sarmanın üzerine gezdiriyoruz. Fazla bekletmeden sıcak olarak servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

Not: Dilerseniz sarmayı etsiz olarak hazırlayabilirsiniz.
" } ] }