{ "title": "Lahana Suyunun Zararları", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-suyunun-zararlari.jpg", "date": "19.01.2024 04:19:25", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "Lahana Suyunun Zararları, Lahana suyu şeker ve romatizma hastaları için faydalı olduğu bilinmekle birlikte aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir yan etkisi de bulunmamaktadır. B, C ve E vitaminleri ile potasyum minerali açısından oldukça zengin olan lahana suyu kanı temizleyici ve idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. İçerdiği E vitamini sayesinde cildi güzelleştirdiği bilinen lahana suyu sayesinde sivilce ve aknelerden, kırışıklıklardan kurtulmak mümkün. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak zindelik veren bu besin özellikle diyet yapanlar tarafından tercih edilmektedir. Vücuttaki yağların yakılmasını sağlayarak kısa sürede kilo vermenizi ve bölgesel olarak incelmenizi sağlar. İçerdiği yüksek orandaki B vitamini sayesinde kansızlığı önleyerek demir eksikliğini giderir. Tüm besinler arasında bir tek lahana suyunda bulunan U vitamini mide ve bağırsaklardaki yaraların iyileşmesini sağlar ve mide bağırsakların iç yüzeyinin korunmasına yardımcı olur. Kansere ve kalp krizine karşı koruyu olan lahana suyu içerdiği selenyum sayesinde yaşlanmayı önler.

Lahana suyunun herhangi bir zararı yoktur

Ancak doktorlar Hipotiroidi hastalarının, hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların tüketmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Gebelik ve emzirme dönemlerinde lahana ekstresi, lahana suyu ve kapsülünün alınmasının bebeklerde kolik adı verilen bağırsak iltihaplanmasına neden olduğu söylenmektedir. Bazı doktorlar bu dönemde annenin haftada bir defa bile lahana ve suyunun tüketilmesinin zararlı olabileceği konusunda uyarıyor. Bu dönemlerde fazla lahana ve suyunu tüketmek yerine aşırıya kaçmadan yemeklerde yeterli ölçüde yemek daha sağlıklı olacaktır. Yapılan klinik araştırmalara göre tiroit bezinin normalden daha az çalışan kişilerde lahana suyunun tüketilmesi durumun daha da kötüye gitmesine neden olacağını saptamıştır. Bu nedenle Hipotiroidi hastalarının lahana suyu tüketmemesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. Ayrıca bazı ilaçlarla birlikte lahana ve lahana suyunun tüketilmesi halinde karaciğer tarafından etkileşime geçerek zarar verdiği bilinmektedir. Bu ilaçlar arasında Clozaril, Zyperexa, Luvox, Flexeril, Tofranil ve Zoming yer alır. Karaciğer tarafından işlenen bu ilaçların etkisini azaltan lahana suyu yüksek oranda K vitamini içermektedir. Bu nedenle pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçların etkisini azaltabilir. Pıhtılaşmayı arttıran K vitaminin fazla alınması halinde pıhtılaşmayı yavaşlatan ilaçların dozunun arttırılması gereklidir. Bu ilaçlarla lahana suyunun birlikte tüketilmesi halinde mutlaka doktorunuza danışarak ne kadar doz arttırımına gidilmesi gerektiği hakkında bilgi alabilirsiniz.

Birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olan lahana suyu dikkatli tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Özellikle mide ve bağırsak ülseri, mide asidi, mide ağrısı, astım, sabah bulantılarının geçmesinde, kemik erimesini önlemede, akciğer, mide ve kolon kanserini önlemede oldukça etkilidir. Yüksek miktarda içerdiği antioksidan sayesinde vücudun direncini arttırarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kalp krizini ve felç geçirme riskini azaltan lahana suyu batı ülkelerinde mide hastalıklarının geçirilmesi amacıyla kullanılan geleneksel bir tedavi yöntemidir. Birçok hastalığa iyi gelen lahana suyu hamilelik ve emzirme dönemlerinde, Hipotiroidi hastaları ve kullanılan bazı ilaçlarla birlikte tüketilmediği taktirde oldukça faydalı bir besindir.
" } ] }