{ "title": "Lahana Tatlısı", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana-tatlisi-2723.jpg", "date": "19.01.2024 18:16:05", "author": "hakan tamer", "article": [ { "article": "
Lahana Tatlısı; Lahana, turpgiller familyasından olan güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen, birçok türü olan, iri ve kalın yapraklı bitkidir. C vitamini bakımından da çok zengin bir bitkidir. Özellikle Karadeniz bölgesinde çok yemeği yapılan, çok tüketilen lahananın bir de tatlısı vardır. Bu lahana tatlısı Karadeniz yöresine has bir tatlıdır. Ama herkesin kolay bir şekilde yapabileceği bir tatlı türüdür. Evinizde malzemeler bulunduğu sürece fazla zaman almadan yapabileceğiniz bir tatlıdır. Gelelim lahana tatlısının yapılışına.

Lahana Tatlısı Malzemeleri
Üzeri için
Lahana Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lahana tatlısını yapmak için ilk önce lahananın orta kısmını çıkararak çok ince bir şekilde kıyınız. Daha sonra elinize bir tava alarak içerisine kıydığınız lahanaları ve tereyağını koyarak ocağın üzerine koyunuz. Ocağınızın altını kısık bir şekilde yakınız ve lahanalar yumuşayana kadar pişiriniz. Pişmekte olan lahanaların üzerine toz şekeri ilave ediniz Daha sonra kuru üzümleri ilave ediniz ve eklemiş olduğunuz şeker eriyene kadar pişirmeye devam ediniz. Piştiğinde ocaktan alarak soğuması için bir yere koyunuz. Daha sonra elinize bir kâse alarak içerisine sütü ve sıvı yağını ekleyerek karıştırınız. Daha sonra elinize 1 adet yufka alarak tezgâhın üzerine seriniz. Serdiğiniz yufkanın üzerine süt ve sıvı yağlı karışımı sürünüz. Üzerine ceviz ve bir çorba kaşığı şeker serpiniz. Kalan yufkaları da bu şekilde yaparak hazır hale getiriniz. İlk başta pişirmiş olduğunuz lahanayı üst üste konmuş olan yufkaların bir kenarına uzunlamasına olacak bir şekilde yayınız. Yufkayı yuvarlayarak rulo haline getiriniz. Elinize bir tava alarak içerisine tereyağını koyunuz ve ocağın üzerine yerleştiriniz. Ocağın altını yakarak tereyağını eritiniz. Yapmış olduğunuz ruloları bir tepsiye döşeyiniz. Daha sonra ruloların üzerine eritmiş olduğunuz tereyağını sürünüz. Üzerine susamı serpiniz. Daha sonra 175 derece ısınmış olan fırında 40 ya da 45 dakika pişiriniz. Piştikten sonra lahana tatlısı hazır hale gelmiştir. Lahana tatlınız biraz soğuyup ılındıktan sonra 2 parmak kadar genişliğinde dilimleyiniz. İsteğe göre lahana tatlısının üzerine bal, pudra şekeri ya da pekmez gezdirebilirsiniz. İstediğiniz zaman hazır olan lahana tatlısını yiyebilir ve servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }