{ "title": "Lahana", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/lahana.jpg", "date": "19.01.2024 06:04:43", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Lahana, içeriğinde bol miktarda B, C ve E vitamini barındıran lahana potasyum yönünden de zengin bir içeriğe sahiptir. Yeşil yapraklı lahana, kalori bakımından düşük sebzelerin başında gelir. Bu özelliği ile kilo verme diyetlerinde sıkça yer verilen bir sebzedir. Sağlık açısından son derece faydalı olan lahana çok geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan lahana, başta karaciğer olmak üzere neredeyse vücudun tüm organlarının sağlığını koruyucu özellik taşımaktadır.

Lahananın Faydaları Nelerdir?

Cilt ve Saç Sağlığı: İçeriğinde yer alan C vitamini sayesinde düzenli tüketilen lahana cilt sağlığına büyük katkı sağlar. Cildin daha pürüzsüz ve sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Lapa şeklinde hazırlanarak kullanıldığında egzama, sedef ve döküntü gibi cilt hastalıklarına karşı iyi gelir. Kükürt açısından iyi bir kaynak olan lahana akneye karşı da iyi gelir. Lahana suyu ile cilt yıkandığında cildi ölü hücrelerden ve yağlardan arındırır. Göğüs ucunda oluşan çatlaklara karşı faydalı bir besin kaynağıdır.

Cilt için faydalı olan lahana saç sağlığı için de kullanılabilir. İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde saç sağlığını korur. Lahana püre halinde getirilerek biraz limon suyu eklenerek saçlar için kullanılabilir. Bu sayede saçların yumuşamasını ve daha parlak bir görünüm kazanmasını sağlar. Saç kırıklarını önler, saç derisinin sağlığını korur ve kaşıntıları önleyici etki sağlar.

Kanser: Lahana vücutta kansere yol açan hücreleri önleyici etki sağlar. İçeriğinde bulunan bileşenler sayesinde vücutta oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını önler.

Soğuk Algınlığı: Lahana suyu öksürük, nezle ve boğaz ağrısına karşı kullanıldığında faydalı olur.

Yanık: Lahana suyu yumurtanın beyazı ile karıştırılarak kullanıldığında yanık tedavisine alternatif bir seçenek olur. Elde edilen karışım yanık bölgeye sürüldüğünde yanık nedeniyle oluşan ağrı ve sancıya karşı iyi gelir.

Bağışıklık Sistemi: İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etki yaratan lahana, vücudu serbest radikallere karşı koruma altına alır.

Enfeksiyon: İçeriğinde yer alan aminoasitler ve diğer yararlı maddeler sayesinde vücudu enfeksiyon hastalıklarına karşı korur.

Göz Sağlığını Korur: Lahananın içeriğinde yer alan beta karoten göz sağlığını korumak için faydalıdır.

Astım: Astım hastalığına karşı iyi gelen lahana, ayrıca ses kısıklığı için de kullanılabilir.

Alzheimer Hastalığına Yakalanma Riskini Azaltır: Lahananın düzenli tüketimi beyin ile alakalı hastalıkların oluşma riskini azaltır. İleri yaşlarda ortaya çıkabilecek Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltarak beyin sağlığını koruyucu etki yaratır.

Kilo Kontrolü Sağlar: 1 çay bardağı pişmiş lahana yaklaşık 33 kalori içermektedir. Lahana çorba şeklinde hazırlanarak günlük tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlayarak dışkı sayısını arttırır.

Lahananın Diğer Faydaları Nelerdir?
Lahana Nasıl Tüketilir?

Lahana kullanılarak birçok yemek çeşidi yapmak mümkündür. Özellikle beyaz ve kara lahanadan yapılan dolma Türk mutfağına ait özel yemekler arasında yer alır. Lahana, turşu, kabuska, salata gibi farklı alanlarda kullanılabilir. Lahana kaynatılarak suyu içilebilir. Çiğ olarak da tüketimi mümkün olan bir sebzedir.

Lahananın Zararları Nelerdir?

Lahana vücut sağlığı için herhangi bir yan etki yaratan bir sebze değildir. Ancak uzmanlar özellikle Guatr hastalığı olan kişilerin tüketmemesini önermektedir. Lahananın fazla tüketilmesi vücutta su kaybına yol açabilir. Çünkü lahana etkili bir idrar söktürücüdür. Lahana fazla tüketildiğinde idrar yollarında tahrişe yol açabilir. Yine ishal problemi yaşayan kişiler ishal ortadan kalkana kadar lahana tüketmemelidir.

Tavsiyeler: Lahananın sağlık için yararlarından en iyi şekilde yararlanmak için taze ve doğal lahana kullanılmalıdır. Özellikle çocuklara haftada en az bir kere lahana yedirilmelidir. Çünkü lahana çocuklarda kas, zihin ve vücut sağlığı için faydalı bir besin kaynağıdır.
" } ] }