{ "title": "Oktay Usta Lahana Turşusu", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/oktay-usta-lahana-tursusu-4061.jpg", "date": "21.01.2024 05:27:53", "author": "hakan tamer", "article": [ { "article": "
Oktay Usta Lahana Turşusu; Lahana, turpgiller familyasında bulunan kış ve güz sebzesi olarak yetiştirilen bir bitkidir. Birçok türü olan, iri ve kalın yaprakları olan C vitamini bakımından da çok zengin olan bir bitkidir. Genellikle Karadeniz bölgesinde çok yemeği yapılan lahananın Türkiye'nin her bölgesinde lahana turşusu da yapılmaktadır. Bu Oktay usta lahana turşusu özellikle kış aylarında sofralardan eksik edilmeyen bir turşu türüdür. Evinizde malzemeler bulunduğu sürece fazla zaman almadan yapabileceğiniz bir turşu çeşididir. Oktay usta lahana turşusunun tadı güzel olması için turşunun suyunun güzel ayarlanması lazım.

Oktay Usta Lahana Turşusu Malzemeleri
Turşu Suyu için
Oktay Usta Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Lahana turşusu yapmak için ilk öce lahananın dıştaki yapraklarını ayıklayınız. Lahananın dibini oyarak kök kısmını çıkarınız. Daha sonra lahanaları güzelce kendi istediğiniz büyüklüğe göre doğrayınız. Daha sonra önünüze büyük bir tepsi koyarak içerisine doğradığınız lahanaları koyunuz. Koyduğunuz lahanaları üzerine tuz atarak biraz ovunuz. Ovduktan sonra lahanaları tepsinin ortasına toplayarak üzerini örtecek başka bir tepsi ile kapatınız. Üzerine koyduğunuz tepsinin de üstüne ağır bir şey koyunuz ki tepsi düşmesin. Böylece 7-8 saat bekletiniz.

Turşu suyu Nasıl Yapılır?

Elinize bir tencere alarak yetecek kadar içerisine su koyunuz ve ocağın üzerine koyunuz. Kaynayana kadar bekleyiniz. Suyunuz kaynadıktan sonra tencerenizi ocaktan indiriniz. Kaynayan su ılıyana kadar bekleyiniz. Ilıyınca suyun içerisine tuzu, üzüm sirkesini ve elma sirkesini ekleyerek güzelce karıştırınız. Turşu suyunuz hazır hale gelmiştir.

Daha sonra 7-8 saat beklettiğiniz lahanaların üzerine acı biberi ve sarımsağı ekleyerek karıştırınız. Sonra elinize bir bidon alarak güzel bir şekilde yıkayınız. Yıkadığınız bidonun içerisine hazırladığınız lahanaları doldurunuz. Daha sonra lahanaların üzerini aşacak şekilde hazırladığınız turşu suyunu ekleyiniz ve bidonun ağzını hava almayacak şekilde kapatınız. Lahana turşunuzu güneş almayan bir yere koyarak 3-4 hafta bekleyiniz. 3-4 hafta bekledikten sonra Oktay usta lahana turşusu hazır hale gelmiştir. İstediğiniz zaman tüketmeye başlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }