{ "title": "Patatesli Lahana Sarması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/patatesli-lahana-sarmasi-5810.jpg", "date": "19.01.2024 08:45:15", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Patatesli Lahana Sarması, Erzurum yöresinin birbirinden lezzetli yemek çeşitlerinden biri olan patatesli lahana sarması, akşam yemeklerinde sevdiklerinizle beraber giyebileceğiniz farklı ve şahane bir lezzet. Erzurum ve çevresinde oldukça sık yapılan ve birçok kişinin severek tükettiği bu yöresel sarma tarifi bildiğimiz normal lahana sarmasından biraz değişik olarak yapılıyor. Değişik lezzetlere açık olan kişiler için iyi bir seçenek olacak bu sarma tarifi gerçekten denemeye değer bir lezzete sahip. Deneyenler patatesli lahana sarmasının lezzetini bilir. Ancak ilk defa deneyecekler bu tarife bayılacaksınız. Yapılışı biraz zahmetli gibi görünse de aslında çok zevkli ve tadına bakınca zahmetine değeceğini göreceksiniz.

Patatesli lahana Malzemeleri
Patatesli lahana sarması sosu için
Patatesli lahana sarması üzeri için
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
Patatesli lahana sarması nasıl yapılır?

Öncelikle lahanayı yapraklara ayırarak bir tencerede kaynamış suyun içerisinde sarılacak yumuşaklığı gelene kadar haşlayın. Yaklaşık 3-4 dakika bence yeterli olur. Haşlanan lahana yapraklarını bir süzgecin içerisinde alıp suyunun süzülmesi ve soğuması için bir kenara alın. Ardından patatesleri soyup yıkadıktan sonra bir tencerenin içerisine alın ve üzerini geçecek kadar su ilave ederek yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanan patatesleri bir kabın içerisine alın ve çatal ile iyice ezin. Daha sonra yemeklik doğranmış soğanları bir tavanın içerisinde sıvı yağ ile kavurun. Soğanlar hafif pembeleştikten sonra içerisine domates ve biber salçasını ilave edip karıştırın. Yıkanmış bulguru ve ezilmiş patatesleri de soğanların içine ekleyip tuz ve baharatlarını da kattıktan sonra bu şekilde 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun ve tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Lahanaları sarılabilecek şekilde parçalara ayırdıktan sonra içerisine yaklaşık 1 tatlı kaşığı hazırlamış olduğumuz iç harcından koyarak sarın ve sardığınız lahanaları fırın tepsisine içerisine yan yana dizin. Lahana sarma işlemi bittikten sonra bir kabın içerisinde sıvı yağ ve domates biber salçasını ve suyu karıştırıp fırın tepsisindeki dolmaların üzerine kaşık yardımı ile dokun ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üst kısımları iyice kızarana kadar pişirdikten sonra üzerine tavada eritilmiş tereyağını gezdirip yanında yoğurt ile sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }