{ "title": "Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/sirkesiz-lahana-tursusu-nasil-yapilir-6313.jpg", "date": "18.01.2024 23:16:48", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır, yıllardan bu yana turşunun sirkeli mi yoksa limonlu mu daha iyi olacağı yönündeki tartışmalar devam etmektedir. Ama sirkesizde turşu yapılabilmektedir. Aslında eskiden turşular sadece kaya tuzu ve sebzeler ile yapılırdı ve bu şekilde yapılan turşu gerçek probiyotik içeren fermente bir turşu olurdu. Bu şekilde yapılan turşularında besin değerleri kat kat artıyordu. Sadece kaya tuzu ilave edilerek yapılan turşularda laktobasiller sayesinde sebzeler korunarak değerleri artmaktadır. İnsanlar fermente turşunun kıymetini bilmediklerinden dolayı sirke ile turşu yapmaya devam etmektedirler. Sirke elbette ki en etkili şifa kaynaklarından biridir. Ama turşuya dahil edildiği zaman sebzelerin besin değerleri yok olmaktadır. Sirkeli turşuda sebze korunarak çıtır çıtır kalmaya devam eder, ama faydalı bakteriler olan laktobasiller için uygun yaşama ortamı yok olur. Sirke içermeyen turşu inanılmaz lezzetli ve çok uzun ömürlüdür.

Sirkesiz lahana turşusu için gereken malzemeler
Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır?

Sirkesiz lahana turşusu kuracağımız için tabi ki sebzenin doğal florası mayalanma için yardımcı olacaktır fakat eğer elinizin altında varsa önceden sirkesiz olarak yaptığınız turşunun suyundan bir miktar kullanarak mayalanmaya yardımcı olabilirsiniz. Fakat yoksa kefir suyu ya da peynir altı suyundan da faydalanabilirsiniz. Her 1 litre turşu suyu için 1/4 çay bardağı kefir suyu kullanılabilir. Öncelikle lahanaları istenilen büyüklükte doğrayarak sıkıca kavanoza dolduralım. Kavanoza lahanaları koyarken soyup temizlemiş olduğumuz sarımsakları da aralarına ekleyelim. Aynı şekilde kereviz saplarını da yıkayıp doğrayarak aralara karıştıralım.

Turşu suyu için içme suyunu kaynama derecesine gelene kadar kaynatalım. Ilınmaya yakın içerisine kaya tuzu ve toz şekeri ilave ederek güzelce erimelerini sağlayalım. Maya için belirttiğimiz gibi her bir litre su için dörtte bir çay bardağı kefir suyunu da ekleyelim. Hazırlamış olduğumuz turşu suyunu kavanoza boşaltalım. Yıkadığımız temiz asma yapraklarını turşunun en üst kısmına kapak gibi kapatalım. Asma yaprağı turşunun kıtır olmasını sağlayacaktır. Sirkesiz lahana turşusunun olma süreci yaklaşık 2 aydır. Doğal olarak turşu ilk 1 hafta süresinde suyunu çekecektir. Kalan tuzlu şekerli su karışımından azalma oldukça ekleyebilirsiniz. Turşunuz olduktan sonra ve kapağını açıp içinden aldıktan sonra mutlaka soğuk bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir.
" } ] }