{ "title": "Tavuklu Lahana Sarması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/tavuklu-lahana-sarmasi-2608.jpg", "date": "20.01.2024 14:02:33", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Tavuklu lahana sarması, biz bu harika lezzeti genelde koyun eti kıyması ve kuyruk yağı kullanarak yapıyoruz ve ailecek çok severek yiyoruz. Bu sarmayı isterseniz kara lahana ile isterseniz de beyaz yerli lahana ile yapabilirsiniz. Hangisi ile yaparsanız yapın emin olun sonuç mükemmel olacaktır. Ben lahana sarması yaparken genelde beyaz yerli lahana kullanıyorum. Lahana sarmasının iç malzemeleri her yöreye göre değişebilmektedir. Bazı yörelerde pirinç ve bulgur aynı anda kullanılırken, bazı yörelerde sadece pirinç kullanılarak yapılmaktadır. Bazen de içine konulan baharatlar ya da kullanılan tavuk eti değişiklik göstermektedir. Şimdi dilerseniz lezzeti ile midemize görünümü ile de gözlerimize hitap eden bu leziz yemeğimizin malzeme listesine ve nasıl yapıldığına geçelim.

Tavuklu lahana sarması için gereken malzemeleri
Tavuklu lahana sarması nasıl yapılır?

Öncelikle lahananın yapraklarını dikkatlice parçalamadan ayırıyoruz. Genişçe bir tencerenin yarısı kadar su koyup ocağın üzerine kaynaması için koyuyor ve içerisine tuzunu da atıp kapağını kapatıyoruz. Su kaynayınca içine lahana yapraklarını atıp bir kevgir yardımıyla suya batması için hafifçe bastırıyoruz. Birkaç dakika kaynattığımız lahana yapraklarını sudan alıp bir süzgece süzülsün diye koyuyoruz. Diğer lahana yapraklarını da aynı şekilde haşlıyoruz. Fazla kaynamamasına dikkat edelim sadece sarılacak kıvamda olması gerekiyor. Aksi takdirde diğer iç malzemelerle de pişeceği için dağılabilir. Soğuyan ve süzülen lahana yapraklarını sarılabilecek büyüklüklerde kesip hazırlıyoruz. Şimdi iç harcımızı hazırlıyoruz. İsterseniz tüm malzemeleri çiğden koyup lahana yaprağını öyle sarabilir, isterseniz de benim yaptığım gibi bütün malzemeleri hafif kavurup öyle de sarabilirsiniz. Önce geniş ve yapışmaz bir tavaya 1 çay bardağı yağı alıyor ve ocağa koyuyoruz. Isınan yağın içerisine tavuk kıymasını ve kuyruk yağını da ekleyip birkaç dakika öylece kavuruyoruz. Ardından küp-küp doğradığımız kuru soğanı ve küçük küçük doğradığımız sarımsakları da birkaç dakika kavuruyoruz. Kıyma, soğan ve sarımsak birkaç dakika kavrulduktan sonra pirinçleri de ekleyip tekrar birkaç kez çeviriyoruz. Üzerine salçaları ekleyip salçanın dağılmasını sağlıyoruz ve ardından 1 adet orta boy domatesi rendeleyerek karışıma ekliyoruz. Altı kısık iken yaklaşık iki buçuk, üç su bardağı kadar su ekleyip suyunu çekmesini bekliyoruz. Suyunu çekince altını kapatıyor ve iç harcın demlenmesini bekliyoruz. Demlenen harcın içine 1 tatlı kaşığı acı veya tatlı pul biberi, 2 tatlı kaşığı kuru naneyi, 1 çay kaşığı karabiberi ve tuzunu ekleyip baharatları ile güzelce harmanlıyoruz. İç harcımız da hazır olduğuna göre artık lahanaları sarabiliriz. Bir tepsi içine açtığınız lahana yaprağının içine yaklaşık 1 tatlı kaşığı (Göz kararı da yapılabilir) harcı yayarak koyup sarıyoruz. Tüm lahana yaprakları sarılınca pişireceğimiz tencerenin içine diziyoruz ve üzerine pişerken dağılmaması için bir ağırlık (Yaprak taşı) koyuyoruz ve ardından suyunu ilave ederek pişirmeye başlıyoruz. Pişmesine yakın nar ekşisini yarım çay bardağı sıcak su ile eritip yemeğin üzerine gezdiriyoruz. Tavuklu lahana sarmasının pişip pişmediğini ara sıra kontrol ediyor pişmişse birkaç dakika dinlendiriyor ve servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }