{ "title": "Yer Lahanası", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/yer-lahanasi.gif", "date": "19.01.2024 22:22:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında olan alabaş olarak tanımlanan bir türdür. Ülkemizde yeni tanınmaya başlayan bu sebze güçlü bir antioksidandır. Görünüm itibarıyla şalgam ve turba daha fazla benzeyen yer lahanası, düşük kalorili, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Eflatun ve açık yeşil renklerde olan sebzenin hem yumruları hem de yaprakları tüketilebilir. B1, B2, B3, B6 vitaminlerini içeren, kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri içerir. Antioksidan özelliği fazla olduğundan, yer lahanasının kansere koruyucu bir sebze olarak dikkate alınması gerekir. Ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde daha yaygın yetiştirilmektedir.

Yer lahanası faydaları nelerdir?
Yer lahanasının yaprakları ve yumruları yemeklerde, salatalarda ve çiğ olarak tüketilebilir. Yapraklarıyla lahana sarması gibi dolma yapılabilir, yumrularından yemek, çorba ve salata yapılabilir. Bu sebzenin konservesi de yapılmaktadır. Tüm lahana türlerinde olduğu gibi vücutta iyot emilimini azalttığından, tüketimi sırasında dikkatli olunmalıdır. Yer lahanasının sık tüketen kişilerin yanında iyot bakımından zengin olan besinleri de tüketmesi gerekir. İçme suyunda iyotun az olduğu bölgelerde sebzenin tüketiminde iyotlu besinlere mutlaka yer verilmelidir. Ülkemizde de üretildiği için, yer lahanasını marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Yararlı etkilerinden faydalanmak için, tüketilmesi önerilir. Üstelik oldukça lezzetli bir sebzedir.
" } ] }