{ "title": "Yeşil Lahana", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/yesil-lahana-431.jpg", "date": "20.01.2024 07:21:08", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Yeşil lahana, her mevsim yetiştiren ama en çok kış mevsiminde üretilen ve tüketilen iri yapraklı bir sebzedir. Bu yüzden kış sebzesi olarak bilinir ve sonbahar sonundan kış ortalarına kadar mevsiminde tüketilmesi önerilir. En çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde kıyı iklimi etkisi olan yerlerde yetişir. Ortalama bir yeşil lahananın ağırlığı 1-2 kilogram arası değişebilir. Yaprakları beyaz ve koyu yeşil arasında her tonda olabilir. Çoğunlukla içi dış yapraklarına göre daha beyaz olur ve ortasında acı tatlı bir göbek vardır. Beyaz tonu fazla olan lahana için \"beyaz lahana\"adı da kullanılabilir. Yaprakları çiğ olarak tüketmek de mümkündür. Bununla beraber yaprak sarması ve çorbası da yapılabilir. Nadir de olsa salatalara katanlar da vardır.