{ "title": "Yeşil Lahana", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/yesil-lahana-431.jpg", "date": "20.01.2024 07:21:08", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Yeşil lahana, her mevsim yetiştiren ama en çok kış mevsiminde üretilen ve tüketilen iri yapraklı bir sebzedir. Bu yüzden kış sebzesi olarak bilinir ve sonbahar sonundan kış ortalarına kadar mevsiminde tüketilmesi önerilir. En çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde kıyı iklimi etkisi olan yerlerde yetişir. Ortalama bir yeşil lahananın ağırlığı 1-2 kilogram arası değişebilir. Yaprakları beyaz ve koyu yeşil arasında her tonda olabilir. Çoğunlukla içi dış yapraklarına göre daha beyaz olur ve ortasında acı tatlı bir göbek vardır. Beyaz tonu fazla olan lahana için \"beyaz lahana\"adı da kullanılabilir. Yaprakları çiğ olarak tüketmek de mümkündür. Bununla beraber yaprak sarması ve çorbası da yapılabilir. Nadir de olsa salatalara katanlar da vardır.

Yeşil lahana besin ve enerji ögeleri: 100 gram yeşil lahana 30 kalori civarı enerji içerir. 4 gram kadar lif içeriği ile yüksek lifli bir sebzedir. Bütün lahana türleri gibi yüksek oranda A ve C vitamini ihtiva eder. Kolesterol ve yağ ise hemen hemen hiç yoktur. 270 miligram potasyum ve 15 miligram civarı sodyum içerir. Az miktarda protein içerikli bir sebzedir. 100 gram bir lahana günlük K vitamini ihtiyacının hepsini tek başına karşılar.

Yeşil lahana yararları: Yeşil yapraklı sebzeler içinde en faydalı olanlardan bir tanesidir. En güçlü antioksidanlar arasındadır. Bu yüzden özellikle karaciğer olmak üzere bütün organların hücrelerini yeniler, güçlendirir ve sağlıklı çalışmalarına olanak sağlar. Deri ve cildi besler ve canlandırır. Bu nedenle kür haline getirip kullananlar da vardır. Haftada bir yeşil lahana kürü kullananlar daha gergin ve nemli bir yüze sahip olur. Aynı kür sedef hastalığı, egzama, döküntü ve böcek ısırıklarına karşı hızlı bir düzelme ve yenileme sağlar. Aynı zamanda lahana aknelere iyi gelen kükürt açısından zengindir. Yemek yaparken kullandığınız kaynama suyunu soğutup yüzünüzü yıkarsanız cildinizi ölü hücrelerden arındırmış olursunuz. Ek olarak kansere karşı güçlü bir kalkandır. Bağışıklık kazandırır; gözlere, saçlara, enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir. Alzehimer riskini düşürür. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Lahana suyu da aynı derecede sağlıklıdır ve düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Çiğ ve az pişmiş şekilde tüketmek daha sağlıklı ve yararlıdır.
" } ] }