{ "title": "Zeytinyağlı Lahana Sarması", "image": "https://www.lahana.gen.tr/images/zeytinyagli-lahana-sarmasi.jpg", "date": "21.01.2024 00:09:07", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Lahana Sarması, Özellikle kış aylarında tercih edilen zeytinyağlı lahana sarması hem lahana kaynaklı yüksek lif içeriği hem de yapımında kullanılan zeytinyağı sayesinde sağlıklı ve enerji verici bir yemektir. Zeytinyağı miktarı az tutulup, iç malzeme olarak pirinç yerine bulgur tercih edilirse daha hafif ve sağlıklı bir yemek elde edilecektir. Daha taze olması ve dolayısıyla yüksek vitamin barındırması bakımından lahana alınırken ince yapraklara sahip ve elle bastırıldığında göbeği yumuşak olanların seçilmesi önemlidir. Bu lahanaların sarılması da daha kolay olacaktır.

Zeytinyağlı Lahana Sarması malzemeleri
İç malzemeleri
Zeytinyağlı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

Lahananın dip kısmı keskin bir bıçak yardımıyla huni biçiminde çıkarılarak yaprakları ayrılır. Ayrılan yapraklar bol suyla yıkanır. Derin tencereye bol su konarak ve tuz eklenerek kaynatılır. Bu suya yapraklar atılıp 2-3 dakika beklenerek bir süzgeçte soğumaya bırakılır. Yapraklar tek seferde tencereye sığmayacağından birkaç seferde kaynatılabilir. Yapraklar soğurken soğanlar ve maydanoz ince ince doğranıp, bir kaba alınır. Kullanılacak bulgur veya pirinç yıkanıp eklenir. Kıyma ve diğer malzemeler de eklenerek dolma içi hazırlanır. Soğuyan lahana yaprakları alınarak sert ve damarlı kısımları bıçakla alınır. Bu sert kısımlar dolmaların yapışmaması için sarmanın pişeceği tencerenin içine yayılır. Yaprakları uzun dikdörtgenler biçiminde kesip bir kenarına 1 tatlı kaşığı dolusu iç harç konup, üçgen olarak katlanmaya başlanarak bittiğinde muska biçimi verilebilir. Daha yaygın olan parmak biçimli sarma içinse, bir avuç büyüklüğünde koparılan lahana yaprağının ortasına 1 silme tatlı kaşığı iç konarak, iç harcın taşmaması için yaprağın iki tarafı kısmen iç harç üzerine gelecek şekilde kapatılıp, üst kenardan başlanarak rulo halinde sarılabilir. Sert kısımların bükülmesinde sorun yaşansa da iç harcın dışarı sızması bu şekilde engellenebilmektedir. Tüm sarmalar bitip tencereye dizildiğinde 1/2 çay bardağı veya kaloriden ziyade lezzete önem veriliyorsa biraz daha fazla miktarda zeytinyağı sarmaların üzerine gezdirilir. Sarmaların üstünü aşmayacak şekilde kaynar su eklenir. Tencerenin içine sığacak büyüklükte ve ısıya dayanıklı bir tabak, kaynama esnasında sarmaların açılmaması ve iyi pişmesi için sarmaların üstüne kapatılır. Yemek kaynamaya başladığında ateş orta seviyeye getirilerek iç malzeme yumuşayıncaya kadar 20-25 dakika pişirilir. İç malzemede bulgur varsa bu süreye 5-10 dakika daha eklenmesi gerekir.

Not: Yapılan sarma beklenenden fazla olduysa pişirilmeden tencereye dizili halde derin dondurucuda saklanabilir. Pişirileceği günden 1 gece önce buzdolabına alınıp, yağ, salça ve su karışımı ekleyerek yukarıda anlatıldığı şekilde pişirilmesi yeterli olacaktır.
" } ] }