Etli Brüksel Lahanası

Etli Brüksel Lahanası, Brüksel ya da Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera) turpgiller familyasından olup, adeta minyatür bir beyaz lahana biçiminde, küçük ve açık yeşilimsi kat kat yapraklara sahip, ceviz büyüklüğünde minik yumru formunda ve keskin kokulu bir sebze olup, ülkemizde ancak son birkaç yıldır belli bölgelerde bilinmekte ve tüketilmektedir.
Kansere karşı koruyuculuğuyla bilinen Brüksel lahanasının anavatanı bilinmemekle birlikte yaygın olarak Amerika ve Avrupa'da üretilmektedir. Ülkemizdeki üretimi ve tüketimi çok yenidir. Kalsiyum, demir, C vitamini, B vitaminleri ve antioksidan olan karoten içermektedir. Zeytinyağlı ve etli yemeklerde, çorba, türlü ya da salatalarda kullanılmaktadır. Etli Brüksel lahanası yemeği çok faydalı ve besleyici bir yemek olup, protein ve vitamin bakımından dengelidir.

Etli Brüksel Lahanası Malzemeleri

  • 1-2 paket Brüksel lahanası (Brüksel lahanası toplamda 600-700 gram civarında olmalıdır)
  • 250-300 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 1 büyük kuru soğan
  • Kuzu etinin yağ miktarına göre 2-3 kaşık zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kadar domates ve biber salçası karışımı
  • 2 orta boy havuç
  • 2-3 diş sarımsak
  • Karabiber, tuz ve kimyon
  • 2-3 büyük su bardağı su

Etli Brüksel Lahanası Nasıl Yapılır?


Brüksel lahanaları biraz sirke eklenmiş bol su içinde bekletildikten sonra iyice yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülen Brüksel lahanalarının en üst katmanı olan kısmı ve varsa sararan yaprakları ayıklanır ve kök bölümü kesilir.
Diğerlerinden daha büyük olanları varsa boydan bir kesiyle ikiye ayrılır. Normal boyutlarda olanların en üst kısmına bıçakla çapraz olarak iki çizik atılır. İyice yıkanan havuçlar hafifçe soyularak serçe parmağı uzunluğunda jülyen veya küp şeklinde doğranır. Sarımsaklar soyulur ve bütün bırakılır. Soğan küçük küçük kıyılır. İhtiyaç duyulan 3 bardak civarında su yemeğe eklenmek üzere kaynatılır.

Orta büyüklükte derin bir tencereye yağ eklenip kızdırılır. Ardından kuzu eti eklenip normal ateşte biraz çevrilir. Etler tencerenin kenarlarına doğru çekilerek oluşturulacak havuza doğranmış soğan eklenir ve kısık ateşte kavrulmaya bırakılır. Ardından havuç ve sarımsaklar eklenir ve hafif pembeleşmesi sağlanır. Salça eklendikten sonra yemek harcı oluşuncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Brüksel lahanaları eklenip biraz karıştırılarak bu karışıma bulandıktan sonra kaynar su, tuz, karabiber ve en son olarak da biraz kimyon ilave edilir. Ardından yüksek ateşte kaynamaya başlaması beklenir. Kaynayınca tencerenin kapağı kapatılarak çok düşük ısıda yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Etler ve sebzenin pişip pişmediği kontrol edildikten sonra yemek servise hazır hale gelmiş demektir. Sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 03:59:31
Etli Brüksel Lahanası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Brüksel Lahanası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Etli Brüksel Lahanası"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mor Lahana

Mor Lahananın Faydaları, Mor lahana sonbahar kış mevsiminde yetişen oldukça sağlıklı bir bitkidir. Tüm dünyada en çok yetiştirilen sebzelerin başında ge...
Devamını Oku

Kırmızı Lahananın Zararları

Kırmızı lahananın zararları, birçok çeşide sahip olan lahana çeşitlerinden olan kırmızı lahana diğer lahana türleri ile aynı özellikleri ve faydaları ta...
Devamını Oku

Kara Lahananın Zararları

Kara lahananın zararları, lahana sebzesi pek çok çeşide sahiptir. Kara lahana diğer çeşitleri ile kıyaslama yapıldığında inanılmaz derecede vitamin ve m...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği

Kırmızı lahana yetiştiriciliği, cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olanı 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl vegetati...
Devamını Oku

Lahana Suyunun Zararları

Lahana Suyunun Zararları, Lahana suyu şeker ve romatizma hastaları için faydalı olduğu bilinmekle birlikte aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir yan etkisi...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı

Kırmızı lahana gaz yapar mı, sorusu sebze ağırlıklı beslenen pek çok insanın merak ettiği bir sorudur. Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle gaz neden olu...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Varis İçin Lahana Kürü

İbrahim Saraçoğlu varis için lahana kürü, Bitkisel tedavi denilince akla gelen ilk isimlerden olan Profesör Doktor İbrahim Saraçoğludur. İbrahim Saraçoğlu te...
Devamını Oku

Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır

Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır, yıllardan bu yana turşunun sirkeli mi yoksa limonlu mu daha iyi olacağı yönündeki tartışmalar devam etmektedir. A...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Diyeti

Kırmızı lahana diyeti olarak herkes tarafından bilinen ve sürekli olarak yenilenen bir diyet türüdür. Senelerdir herkesin kulak aşınası olduğu bu diyet ...
Devamını Oku

Yer Lahanası

Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında olan alabaş olarak tanımlanan bir türdür. Ülkemizde yeni t...
Devamını Oku

Çiğ Lahana Zayıflatırmı

Çiğ Lahana Zayıflatırmı; Evet lahananın zayıflattığı özellikle halk arasında çok sık dile gelmektedir. Özellikle lahana kaynatılarak suyunun günlük düze...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Suyu

Kırmızı Lahana Suyu, Genel olarak birçok hastalıklara şifa olmakla birlikte son zamanlarda zayıflama içinde tüketilmekte olan sebze suyudur. Özellikle kış ay...
Devamını Oku

Lahana Gaz Yaparmı

Lahana gaz yapar mı: Turp giller familyasından olup, geniş, kalınca kat kat yapraklara sahip olan, güz ve kış sebzesi olarak ve birçok tü...
Devamını Oku

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Lahana sarması kaç kalori diye merak edenleriniz var ise buyurun. Vitamin açısından çok zengin olan lahananın sayılamayacak kadar faydası vardır. Lahananın i...
Devamını Oku

Ender Saraç Lahana Kürü

Ender Saraç Lahana Kürü, bu kür detoks ve zayıflama içeren iki farklı şekilde uygulanabilen ve Doktor Ender Saraç tarafından geliştirilmiş bir yardımcı bitki...
Devamını Oku

Lahana Tohumu

Lahana Tohumu; Lahana serin iklim sebzesidir. Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Sonbaharda erken donlar başlamadan hasadı...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti, Lahananın çok fazla insana faydası vardır. İçerisindeki lif sindirim sistemini düzenler. Metabolizmayı çalıştırarak tok...
Devamını Oku

Lahana Diz Ağrısı

Lahana diz ağrısı; Diz ağrısı, her yaş grubundan herkesin yaşayabileceği bir sorun haline gelmiştir. Insanların sosyal yaşam kalitesini azaltan diz ağrı...
Devamını Oku

Haşlanmış Lahana Salatası

Haşlanmış Lahana Salatası, Brokoli salatası haricinde evde severek yenilmeyen salata çeşidi nerede ise yoktur. Limon ve zeytinyağı olan her şey zaten en...
Devamını Oku

Lahana Ekimi

Lahana ekimi, özellikle denize yakın olan rutubeti yüksek olan kıyı bölgelerde yapılır. Lahana derinlere inen kazık kök dışında bolca saçak kökü olan bir seb...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mor Lahana
Kırmızı Lahananın Zararları
Kara Lahananın Zararları
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Lahana Suyunun Zararları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024