Etli Kara Lahana Sarması
Etli kara lahana sarması, özellikle Karadeniz bölgesinde sıkça yapılan lezzetli bir dolma tarifidir. Kara lahana ile yapılan yemekler bu yörede çok sevilir. Bu farklı dolma tarifini sizlerde denemelisiniz. Ancak kara lahana biraz geç pişeceği için yemeği düdüklü tencerede pişirmenizi tavsiye ederiz. Normal tencerede pişirecekseniz biraz daha sabırlı olmalısınız.
Fakat bu tarifin lezzetine doyamayacaksınız. İsterseniz hazırlıklarımıza hemen başlayalım. Hepinize kolay gelsin.
Etli kara lahana sarması için gereken malzemeler- 3 demet kara lahana
- 1 su bardağı baldo pirinç
- 350 gram dana kıyması ya da küçük doğranmış dana eti
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı pilavlık iri bulgur
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1-2 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi (Tercihen koymayabilirsiniz)
- Yeteri kadar tuz ve sızma zeytinyağı
Sos malzemeleri- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tercihen tereyağı
Etli kara lahana sarması nasıl yapılır?
Kara lahananın saplarını keserek, bunları tencerede kaynattığınız suyun içinde 6-7 dakika kadar kaynatın. Daha sonra karalahana yapraklarını soğuk suya tutun. Bu arada dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayın. Yıkadığınız bulgur ve pirinci kâsenin içine alın.
Buna kıymayı, incecik doğranmış soğanı, rendelenmiş domatesi, doğranan maydanoz ve sarımsakları ilave edin. İçine tuzunu, karabiberi ve istediğiniz diğer baharatları, domates ve biber salçasını, nar ekşisini ve zeytinyağı koyarak dolmanın iç harcını karıştırın. Etli kara lahana sarması için iç harcı hazırladık. Şimdi kara lahana yapraklarını sarma için hazırlayalım.
Kara lahana yapraklarının tersi bize bakacak şekilde yere koyun. Orta kısmındaki sert damarını çıkararak yaprakları sarılacak şekilde ikiye ayırın. Böylece sarma kalın olmaz ve pişerken daha kolay pişer. Her bir parçaya iç harcından bir tatlı kaşığı kadar koyarak, aynı yaprak sardığınız gibi kara lahana sarmasını hazırlayın. Bunları tercihen düdüklü tencereye dizin. Tencerenin altına kara lahana yapraklarının saplarını koyun. Üzerine sardığınız sarmaları dizin. Hepsi bitince tavada tereyağını salçayla birlikte kızdırın. Buna yaklaşık 3 su bardağı sıcak su ilave ederek, tenceredeki sarmaların üzerine dökün. Kısık ateşte etli kara lahana sarmasını arada kontrol ederek iyice pişirin. Daha sonra sıcak olarak servis tabaklarına alarak, etli kara lahana sarması ikramınızı yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 12:19:02
Etli Kara Lahana Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|