Kara Lahana Dolması

Kara Lahana Dolması, doğal sağlıklı bir dolma türü olmasının yanı sıra mükemmel bir lezzete sahiptir. Özellikle etli olarak yapılan kara lahana sarması eşliğinde sarımsaklı yoğurt ise servis önerileri arasındadır. Özellikle Karadeniz bölgelerinde severek tüketilen kara lahana dolması şahane lezzeti ile tüm bölgelerde severek tüketilmeye başlamıştır.
Herkesin kolaylıkla hazırlayabileceği bu harika dolma çeşidini bizde sizlere ısrarla tavsiye ediyoruz.

Kara Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kg kara lahana
  • Yarım kg orta yağlı kıyma
  • 2-3 adet orta boy kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 adet olgun domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1-2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • Yeteri kadar tuz

Kara Lahana Dolması Nasıl Yapılır?


Kara lahana dolması hazırlığımıza ilk olarak kara lahanaları bol suda iyice yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanmış kara lahanaların suyunu süzdürdükten sonra saplarını keserek ayıralım. Daha sonra uygun bir tencereye yeteri kadar su ilave ederek suyu kaynamaya bırakalım. Haşlama suyu kaynadıktan sonra üst üste sıralanan lahanaları ve 1 tutam lahana sapını tencereye ekleyerek 7-8 dakika kadar haşlayarak bir kevgir yardımıyla ters düz ederek haşlamaya 7-8 dakika kadar daha haşladıktan sonra bir kevgire çıkartarak soğumaya bırakalım.
Bizde bu arada sarmamızın iç harcını hazırlayalım.

İlk olarak kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince yemeklik doğrayarak karıştırma kabımızın içine alalım. Ardından soğanların üzerine 2 adet domatesi rendeleyip, yarım demet maydanozu ince kıyarak karıştırma kabımıza ilave edelim. Yarım kg kıymamızı da ilave ettikten sonra 1 su bardağı pirinci bol suda yıkayıp süzdürdükten sonra iç harcımıza ekleyelim. İç harcımızın üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ, domates salçası, biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber, yeteri kadar tuz ve yarım çay bardağı kadar su ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırıp yoğurarak iç harcımızı hazır hale getirelim.

Önceden haşlayarak soğumaya bıraktığımız kara lahana yapraklarını iriliklerine göre 2-4 parçaya ayırdıktan sonra ortasında yer alan kalın damarı bir bıçak yardımıyla çıkartalım. Ardından lahana yaprağının damarlı yüzü iç tarafa gelecek şekilde yaprağı avuç içimize alarak yeteri kadar iç harç koyarak tıpkı yaprak sarmasında olduğu gibi katlayarak saralım. Dolmaları pişireceğimiz tencerenin tabanını sıvı yağ ile yağladıktan sonra önceden haşladığımız lahana saplarını yerleştirelim. Sapların üzerine ise sardığımız lahana dolmalarını yan yana düzgün bir şekilde sıralayarak sarma işlemini bitirdikten sonra 1 çorba kaşığı tereyağını fındık iriliğinde parçalara ayırarak dolmaların üzerine yerleştirelim. Hazır hale gelen kara lahana dolmamızın üzerine sıcak su ekleyerek üzerine bir tabak kapatıp önce orta ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirerek sıcak sıcak yoğurt eşliğinde servis yapalım.

Afiyet olsun.
22.01.2024 00:59:30
Kara Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kara Lahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kara Lahana Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mor Lahana

Mor Lahananın Faydaları, Mor lahana sonbahar kış mevsiminde yetişen oldukça sağlıklı bir bitkidir. Tüm dünyada en çok yetiştirilen sebzelerin başında ge...
Devamını Oku

Kırmızı Lahananın Zararları

Kırmızı lahananın zararları, birçok çeşide sahip olan lahana çeşitlerinden olan kırmızı lahana diğer lahana türleri ile aynı özellikleri ve faydaları ta...
Devamını Oku

Kara Lahananın Zararları

Kara lahananın zararları, lahana sebzesi pek çok çeşide sahiptir. Kara lahana diğer çeşitleri ile kıyaslama yapıldığında inanılmaz derecede vitamin ve m...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği

Kırmızı lahana yetiştiriciliği, cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olanı 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl vegetati...
Devamını Oku

Lahana Suyunun Zararları

Lahana Suyunun Zararları, Lahana suyu şeker ve romatizma hastaları için faydalı olduğu bilinmekle birlikte aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir yan etkisi...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı

Kırmızı lahana gaz yapar mı, sorusu sebze ağırlıklı beslenen pek çok insanın merak ettiği bir sorudur. Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle gaz neden olu...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Varis İçin Lahana Kürü

İbrahim Saraçoğlu varis için lahana kürü, Bitkisel tedavi denilince akla gelen ilk isimlerden olan Profesör Doktor İbrahim Saraçoğludur. İbrahim Saraçoğlu te...
Devamını Oku

Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır

Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır, yıllardan bu yana turşunun sirkeli mi yoksa limonlu mu daha iyi olacağı yönündeki tartışmalar devam etmektedir. A...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Diyeti

Kırmızı lahana diyeti olarak herkes tarafından bilinen ve sürekli olarak yenilenen bir diyet türüdür. Senelerdir herkesin kulak aşınası olduğu bu diyet ...
Devamını Oku

Yer Lahanası

Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında olan alabaş olarak tanımlanan bir türdür. Ülkemizde yeni t...
Devamını Oku

Çiğ Lahana Zayıflatırmı

Çiğ Lahana Zayıflatırmı; Evet lahananın zayıflattığı özellikle halk arasında çok sık dile gelmektedir. Özellikle lahana kaynatılarak suyunun günlük düze...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Suyu

Kırmızı Lahana Suyu, Genel olarak birçok hastalıklara şifa olmakla birlikte son zamanlarda zayıflama içinde tüketilmekte olan sebze suyudur. Özellikle kış ay...
Devamını Oku

Lahana Gaz Yaparmı

Lahana gaz yapar mı: Turp giller familyasından olup, geniş, kalınca kat kat yapraklara sahip olan, güz ve kış sebzesi olarak ve birçok tü...
Devamını Oku

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Lahana sarması kaç kalori diye merak edenleriniz var ise buyurun. Vitamin açısından çok zengin olan lahananın sayılamayacak kadar faydası vardır. Lahananın i...
Devamını Oku

Ender Saraç Lahana Kürü

Ender Saraç Lahana Kürü, bu kür detoks ve zayıflama içeren iki farklı şekilde uygulanabilen ve Doktor Ender Saraç tarafından geliştirilmiş bir yardımcı bitki...
Devamını Oku

Lahana Tohumu

Lahana Tohumu; Lahana serin iklim sebzesidir. Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Sonbaharda erken donlar başlamadan hasadı...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti, Lahananın çok fazla insana faydası vardır. İçerisindeki lif sindirim sistemini düzenler. Metabolizmayı çalıştırarak tok...
Devamını Oku

Lahana Diz Ağrısı

Lahana diz ağrısı; Diz ağrısı, her yaş grubundan herkesin yaşayabileceği bir sorun haline gelmiştir. Insanların sosyal yaşam kalitesini azaltan diz ağrı...
Devamını Oku

Haşlanmış Lahana Salatası

Haşlanmış Lahana Salatası, Brokoli salatası haricinde evde severek yenilmeyen salata çeşidi nerede ise yoktur. Limon ve zeytinyağı olan her şey zaten en...
Devamını Oku

Lahana Ekimi

Lahana ekimi, özellikle denize yakın olan rutubeti yüksek olan kıyı bölgelerde yapılır. Lahana derinlere inen kazık kök dışında bolca saçak kökü olan bir seb...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mor Lahana
Kırmızı Lahananın Zararları
Kara Lahananın Zararları
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Lahana Suyunun Zararları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024