Kara Lahana Yemeği

Kara Lahana Yemeği, Kara lahana (Brassica oleracea Acephala), turpgiller familyasından gelen, enli, kalın katmerli ve koyu yeşil yaprakları olan, yazın da tüketilse de kış sebzesi olarak üretilen bir lahana türüdür. Ülkemizde Doğu Karadeniz (Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkı ile özdeşleşmiş olup bu yörenin temel gıda maddesidir. Kökeni Antik Yunanlıların lahana yani yenilebilen sebze sözcüğünden gelmekle birlikte ülkemizin kuzeyinde lu, kelem, pancar, pezik, şaviphali olarak değişik adlarla anılmaktadır.
Koyu yeşil tüm sebzelerde olduğu gibi kara lahana da insan sağlığı için çok faydalı bir sebzedir. Kara lahana dolma, çorba, ana yemek gibi birçok farklı formda pişirilen bir sebze olup, oldukça sağlıklı, besleyici, lezzetli ve bol malzemeli "kara lahana yemeği" tarifi aşağıda yer almaktadır.

Kara Lahana Yemeği Malzemeleri

  • 1/2 demet taze kara lahana
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı kadar haşlanmış (Yoksa konserve) kuru fasulye (Tercihe göre barbunya veya kırmızı fasulye)
  • Yarım su bardağı pirinç veya iri bulgur
  • 1/2 su bardağı haşlanmış mısır yarması
  • Birer yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı dolusu mısır unu
  • 1 çay kaşığı pul biber ya da acı sos
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz, karabiber
  • Yarım kilo kemikli et

Kara Lahana Yemeği Nasıl Yapılır?


Ön hazırlık olarak kuru baklagillerden hangisi tercih edilecekse bir gece önceden bir çay kaşığı karbonat eklenmiş suda bekletilir.
Ertesi gün beklediği su süzülerek bir tencereye alınır 1-2 bardak su eşliğinde haşlanır. Mısır yarması da başka bir tavada az suyla yumuşayıncaya dek haşlanır. Kemikli et ayrı bir tencerede suyunu bırakıncaya kadar kavrulur ve üzerine 5-6 bardak su eklenip kaynamaya bırakılır. Taze kara lahana yaprakları bol suda yıkanır ve bir süzgeçte süzülmeye bırakılır. Suyu alınan kara lahanalar incecik ve kısa şeritler halinde doğranarak bir cam kâseye alınır. Burada tuz eklenerek iyice ovulur. Yeşil suyu çıkınca sıkılıp bol suyla tekrar yıkanır.

Önceden pişip yemeğe eklenecek tüm malzemeler hazırlandıktan sonra soğanlar küp halinde doğranır. Genişçe bir tencerede zeytinyağı ve tereyağı eritilir ve ısınınca soğan eklenip kısık ateşte pembeleştirilir. Salçalar da eklenerek kavurmaya devam edilir. Suları sıkılan kara lahana eklenip iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ardından pirinç veya bulgur, haşlanmış kuru baklagiller, haşlanmış mısır yarması ve elde edilen et suyu eklenir. Pul biber, toz kırmızı biber, tuz ve karabiber ilave dilerek tatlandırılır. Kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirilir. Mısır unu yarım bardak suyla karıştırılarak yavaş yavaş kaynayan çorbaya eklenir ve aynı zamanda topaklanmaması için karıştırılır. Yaklaşık 5 dakika sonra istenen kıvama geldikten sonra yemeğin altı kapatılır ve sıcak olarak, yanında mısır ekmeğiyle servis yapılır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 10:47:38
Kara Lahana Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kara Lahana Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kara Lahana Yemeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mor Lahana

Mor Lahananın Faydaları, Mor lahana sonbahar kış mevsiminde yetişen oldukça sağlıklı bir bitkidir. Tüm dünyada en çok yetiştirilen sebzelerin başında ge...
Devamını Oku

Kırmızı Lahananın Zararları

Kırmızı lahananın zararları, birçok çeşide sahip olan lahana çeşitlerinden olan kırmızı lahana diğer lahana türleri ile aynı özellikleri ve faydaları ta...
Devamını Oku

Kara Lahananın Zararları

Kara lahananın zararları, lahana sebzesi pek çok çeşide sahiptir. Kara lahana diğer çeşitleri ile kıyaslama yapıldığında inanılmaz derecede vitamin ve m...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği

Kırmızı lahana yetiştiriciliği, cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olanı 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl vegetati...
Devamını Oku

Lahana Suyunun Zararları

Lahana Suyunun Zararları, Lahana suyu şeker ve romatizma hastaları için faydalı olduğu bilinmekle birlikte aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir yan etkisi...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı

Kırmızı lahana gaz yapar mı, sorusu sebze ağırlıklı beslenen pek çok insanın merak ettiği bir sorudur. Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle gaz neden olu...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Varis İçin Lahana Kürü

İbrahim Saraçoğlu varis için lahana kürü, Bitkisel tedavi denilince akla gelen ilk isimlerden olan Profesör Doktor İbrahim Saraçoğludur. İbrahim Saraçoğlu te...
Devamını Oku

Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır

Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır, yıllardan bu yana turşunun sirkeli mi yoksa limonlu mu daha iyi olacağı yönündeki tartışmalar devam etmektedir. A...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Diyeti

Kırmızı lahana diyeti olarak herkes tarafından bilinen ve sürekli olarak yenilenen bir diyet türüdür. Senelerdir herkesin kulak aşınası olduğu bu diyet ...
Devamını Oku

Yer Lahanası

Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında olan alabaş olarak tanımlanan bir türdür. Ülkemizde yeni t...
Devamını Oku

Çiğ Lahana Zayıflatırmı

Çiğ Lahana Zayıflatırmı; Evet lahananın zayıflattığı özellikle halk arasında çok sık dile gelmektedir. Özellikle lahana kaynatılarak suyunun günlük düze...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Suyu

Kırmızı Lahana Suyu, Genel olarak birçok hastalıklara şifa olmakla birlikte son zamanlarda zayıflama içinde tüketilmekte olan sebze suyudur. Özellikle kış ay...
Devamını Oku

Lahana Gaz Yaparmı

Lahana gaz yapar mı: Turp giller familyasından olup, geniş, kalınca kat kat yapraklara sahip olan, güz ve kış sebzesi olarak ve birçok tü...
Devamını Oku

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Lahana sarması kaç kalori diye merak edenleriniz var ise buyurun. Vitamin açısından çok zengin olan lahananın sayılamayacak kadar faydası vardır. Lahananın i...
Devamını Oku

Ender Saraç Lahana Kürü

Ender Saraç Lahana Kürü, bu kür detoks ve zayıflama içeren iki farklı şekilde uygulanabilen ve Doktor Ender Saraç tarafından geliştirilmiş bir yardımcı bitki...
Devamını Oku

Lahana Tohumu

Lahana Tohumu; Lahana serin iklim sebzesidir. Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Sonbaharda erken donlar başlamadan hasadı...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti, Lahananın çok fazla insana faydası vardır. İçerisindeki lif sindirim sistemini düzenler. Metabolizmayı çalıştırarak tok...
Devamını Oku

Lahana Diz Ağrısı

Lahana diz ağrısı; Diz ağrısı, her yaş grubundan herkesin yaşayabileceği bir sorun haline gelmiştir. Insanların sosyal yaşam kalitesini azaltan diz ağrı...
Devamını Oku

Haşlanmış Lahana Salatası

Haşlanmış Lahana Salatası, Brokoli salatası haricinde evde severek yenilmeyen salata çeşidi nerede ise yoktur. Limon ve zeytinyağı olan her şey zaten en...
Devamını Oku

Lahana Ekimi

Lahana ekimi, özellikle denize yakın olan rutubeti yüksek olan kıyı bölgelerde yapılır. Lahana derinlere inen kazık kök dışında bolca saçak kökü olan bir seb...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mor Lahana
Kırmızı Lahananın Zararları
Kara Lahananın Zararları
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Lahana Suyunun Zararları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024