Lahana Sarması

Lahana sarması, Lahana faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir kış sebzesidir. Lahana sarması diğer sarmalar gibi çok özel bir yemek olmasının yanında oldukça besleyicidir. Her sarma gibi biraz zahmetlidir ama zahmetine değecek kadar da lezzetlidir. Soğuk kış günlerinde sevdiklerinizin hastalıklara karşı direncini artırmak için sağlığı lezzeti birleştirmek isterseniz mutlaka denemenizi öneririz.
Kolay gelsin.

Lahana Sarması Malzemeleri

  • 1 adet orta büyüklükte beyaz lahana
  • Küçük bir kâse incecik doğranmış kuş başı et
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
  • 1 büyük baş kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane

Sosu için

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Lahana Sarması Nasıl Yapılır?


Lahana sarmasını yapmaya öncelikle lahana yapraklarını haşlayarak başlıyoruz. Bunun için öncelikle geniş bir tencerenin içine bol miktarda su koyup kaynatıyoruz. Daha sonra üzerine bir çorba kaşığı tuz atıyoruz. Lahana yapraklarını yırtmadan tek tek çıkartıyoruz. Ardından kaynayan suyun içine atıp kısık ateşte birkaç dakika pişiriyoruz. (Fazla pişirirseniz yapraklar yırtılır ve sarılmaz) Daha sonra lahana yapraklarını soğuk suyun içine atıp oradan da süzgecin üzerine çıkartıyoruz.

Sarmamızın içini hazırlamak için öncelikle pirinçleri bol su ile nişastası arınıncaya kadar yıkıyoruz. Yayvan bir tencerenin içine sıvı yağ ile tereyağını da atıp bir miktar kızartıyoruz. Daha sonra üzerine kuş gözü iriliğinde doğranmış etimizi atıp rengi kahverengiye dönünceye kadar kavuruyoruz. Üzerine ince ince doğradığımız soğanı atıp bir miktar daha kavuruyoruz. Salçaları ilave edip, bir iki çevirdikten sonra suyunu güzelce süzdüğümüz pirinçleri ilave edip, tıpkı pilav kavurur gibi kısık ateşte kavuruyoruz. Daha sonra üzerine baharatlarını ilave edip, 1 çay bardağı sıcak su ilave edip 1.2 dakika suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Çok fazla pişirmiyoruz. Pirinçlerin dişe dokunur şekilde diri kalması gerekiyor.

Lahana sarmasının diğer sarmalardan farkı saracağımız yaprağın boyutunu kendimiz ayarlamamızdır. Bunun için sarmaya başlamadan önce yanımızda bıçak bulundurmamız gerekiyor. Bir adet lahana yaprağı alıp önümüze seriyoruz. Daha sonra yaprağın durumuna göre üçgen veya dikdörtgen şeklinde parçalara ayırıyoruz. Daha sonra geniş kısmına harç koyup sarıyoruz. (Lahana yaprağının çok pürüzlü ve sarılamayacak durumda kısımlarını ayırarak daha sonra kabuska yapabilirsiniz.) bu şekilde bütün yaprakları sardıktan sonra pişireceğimiz tencerenin dibine bir iki kat kalın olan lahana yapraklarından seriyoruz. Ardından aralarında boşluk kalmayacak şekilde sarmaları yerleştiriyoruz. Tencerenin üzerine ağzının genişliğinde düz bir porselen tabak kapatıyoruz. 2 su bardağı kadar kaynar su ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağın en kısık ayarında 2 saat kadar pişiriyoruz.

Piştikten sonra 10 veya 15 dakika dinlendirip servis tabağına alıyoruz. Sos tavasının içine 2 kaşık tereyağı atıp yağ, köpürüp sonra köpüğü ininceye kadar kızdırıyoruz. Üzerine kırmızı pul biber atıp ocaktan alıyoruz. Sonra bu sos kızgın iken sarmanın üzerine gezdiriyoruz. Fazla bekletmeden sıcak olarak servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

Not: Dilerseniz sarmayı etsiz olarak hazırlayabilirsiniz.
21.01.2024 03:08:09
Lahana Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lahana Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Lahana Sarması"
Sonbahar gelmesiyle birlikte lahana ile yapılan yemekler oldukça ilgi görüyor. Babam lahana sarmasını çok sever. Bugün onu lahana sarması pişirmek istiyorum. Fakat nasıl yapılacağı hakkında pek bilgi sahibi değilim. Acaba lahana sarması yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Lahana sarmasının hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Belin . 04.11.2018 08:12:53

Mor Lahana

Mor Lahananın Faydaları, Mor lahana sonbahar kış mevsiminde yetişen oldukça sağlıklı bir bitkidir. Tüm dünyada en çok yetiştirilen sebzelerin başında ge...
Devamını Oku

Kırmızı Lahananın Zararları

Kırmızı lahananın zararları, birçok çeşide sahip olan lahana çeşitlerinden olan kırmızı lahana diğer lahana türleri ile aynı özellikleri ve faydaları ta...
Devamını Oku

Kara Lahananın Zararları

Kara lahananın zararları, lahana sebzesi pek çok çeşide sahiptir. Kara lahana diğer çeşitleri ile kıyaslama yapıldığında inanılmaz derecede vitamin ve m...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği

Kırmızı lahana yetiştiriciliği, cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olanı 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl vegetati...
Devamını Oku

Lahana Suyunun Zararları

Lahana Suyunun Zararları, Lahana suyu şeker ve romatizma hastaları için faydalı olduğu bilinmekle birlikte aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir yan etkisi...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı

Kırmızı lahana gaz yapar mı, sorusu sebze ağırlıklı beslenen pek çok insanın merak ettiği bir sorudur. Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle gaz neden olu...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Varis İçin Lahana Kürü

İbrahim Saraçoğlu varis için lahana kürü, Bitkisel tedavi denilince akla gelen ilk isimlerden olan Profesör Doktor İbrahim Saraçoğludur. İbrahim Saraçoğlu te...
Devamını Oku

Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır

Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır, yıllardan bu yana turşunun sirkeli mi yoksa limonlu mu daha iyi olacağı yönündeki tartışmalar devam etmektedir. A...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Diyeti

Kırmızı lahana diyeti olarak herkes tarafından bilinen ve sürekli olarak yenilenen bir diyet türüdür. Senelerdir herkesin kulak aşınası olduğu bu diyet ...
Devamını Oku

Yer Lahanası

Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında olan alabaş olarak tanımlanan bir türdür. Ülkemizde yeni t...
Devamını Oku

Çiğ Lahana Zayıflatırmı

Çiğ Lahana Zayıflatırmı; Evet lahananın zayıflattığı özellikle halk arasında çok sık dile gelmektedir. Özellikle lahana kaynatılarak suyunun günlük düze...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Suyu

Kırmızı Lahana Suyu, Genel olarak birçok hastalıklara şifa olmakla birlikte son zamanlarda zayıflama içinde tüketilmekte olan sebze suyudur. Özellikle kış ay...
Devamını Oku

Lahana Gaz Yaparmı

Lahana gaz yapar mı: Turp giller familyasından olup, geniş, kalınca kat kat yapraklara sahip olan, güz ve kış sebzesi olarak ve birçok tü...
Devamını Oku

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Lahana sarması kaç kalori diye merak edenleriniz var ise buyurun. Vitamin açısından çok zengin olan lahananın sayılamayacak kadar faydası vardır. Lahananın i...
Devamını Oku

Ender Saraç Lahana Kürü

Ender Saraç Lahana Kürü, bu kür detoks ve zayıflama içeren iki farklı şekilde uygulanabilen ve Doktor Ender Saraç tarafından geliştirilmiş bir yardımcı bitki...
Devamını Oku

Lahana Tohumu

Lahana Tohumu; Lahana serin iklim sebzesidir. Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Sonbaharda erken donlar başlamadan hasadı...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti, Lahananın çok fazla insana faydası vardır. İçerisindeki lif sindirim sistemini düzenler. Metabolizmayı çalıştırarak tok...
Devamını Oku

Lahana Diz Ağrısı

Lahana diz ağrısı; Diz ağrısı, her yaş grubundan herkesin yaşayabileceği bir sorun haline gelmiştir. Insanların sosyal yaşam kalitesini azaltan diz ağrı...
Devamını Oku

Haşlanmış Lahana Salatası

Haşlanmış Lahana Salatası, Brokoli salatası haricinde evde severek yenilmeyen salata çeşidi nerede ise yoktur. Limon ve zeytinyağı olan her şey zaten en...
Devamını Oku

Lahana Ekimi

Lahana ekimi, özellikle denize yakın olan rutubeti yüksek olan kıyı bölgelerde yapılır. Lahana derinlere inen kazık kök dışında bolca saçak kökü olan bir seb...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mor Lahana
Kırmızı Lahananın Zararları
Kara Lahananın Zararları
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Lahana Suyunun Zararları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024