Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır

Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır, yıllardan bu yana turşunun sirkeli mi yoksa limonlu mu daha iyi olacağı yönündeki tartışmalar devam etmektedir. Ama sirkesizde turşu yapılabilmektedir. Aslında eskiden turşular sadece kaya tuzu ve sebzeler ile yapılırdı ve bu şekilde yapılan turşu gerçek probiyotik içeren fermente bir turşu olurdu.
Bu şekilde yapılan turşularında besin değerleri kat kat artıyordu. Sadece kaya tuzu ilave edilerek yapılan turşularda laktobasiller sayesinde sebzeler korunarak değerleri artmaktadır. İnsanlar fermente turşunun kıymetini bilmediklerinden dolayı sirke ile turşu yapmaya devam etmektedirler. Sirke elbette ki en etkili şifa kaynaklarından biridir. Ama turşuya dahil edildiği zaman sebzelerin besin değerleri yok olmaktadır. Sirkeli turşuda sebze korunarak çıtır çıtır kalmaya devam eder, ama faydalı bakteriler olan laktobasiller için uygun yaşama ortamı yok olur. Sirke içermeyen turşu inanılmaz lezzetli ve çok uzun ömürlüdür.

Sirkesiz lahana turşusu için gereken malzemeler

  • 5 litre soğuk içme suyu
  • 2 çay bardağı kaya tuzu
  • 2 yemek kaşığı kadar toz şeker
  • 4 baş soyulmuş sarımsak
  • 4-5 adet kereviz yaprağı
  • 5 litrelik cam kavanoz
  • 10 adet asma yaprağı

Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır?


Sirkesiz lahana turşusu kuracağımız için tabi ki sebzenin doğal florası mayalanma için yardımcı olacaktır fakat eğer elinizin altında varsa önceden sirkesiz olarak yaptığınız turşunun suyundan bir miktar kullanarak mayalanmaya yardımcı olabilirsiniz.
Fakat yoksa kefir suyu ya da peynir altı suyundan da faydalanabilirsiniz. Her 1 litre turşu suyu için 1/4 çay bardağı kefir suyu kullanılabilir. Öncelikle lahanaları istenilen büyüklükte doğrayarak sıkıca kavanoza dolduralım. Kavanoza lahanaları koyarken soyup temizlemiş olduğumuz sarımsakları da aralarına ekleyelim. Aynı şekilde kereviz saplarını da yıkayıp doğrayarak aralara karıştıralım.

Turşu suyu için içme suyunu kaynama derecesine gelene kadar kaynatalım. Ilınmaya yakın içerisine kaya tuzu ve toz şekeri ilave ederek güzelce erimelerini sağlayalım. Maya için belirttiğimiz gibi her bir litre su için dörtte bir çay bardağı kefir suyunu da ekleyelim. Hazırlamış olduğumuz turşu suyunu kavanoza boşaltalım. Yıkadığımız temiz asma yapraklarını turşunun en üst kısmına kapak gibi kapatalım. Asma yaprağı turşunun kıtır olmasını sağlayacaktır. Sirkesiz lahana turşusunun olma süreci yaklaşık 2 aydır. Doğal olarak turşu ilk 1 hafta süresinde suyunu çekecektir. Kalan tuzlu şekerli su karışımından azalma oldukça ekleyebilirsiniz. Turşunuz olduktan sonra ve kapağını açıp içinden aldıktan sonra mutlaka soğuk bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir.
18.01.2024 23:16:48
Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır"
Çocuklarıma, besin değerinin daha yüksek olması için sirkesiz lahana turşusu yapmak istiyorum. Sirkesiz lahana turşusu yapılabilir mi? Sirkesiz lahana turşusu için gerekli olan malzemeler nelerdir? Kullanılacak malzemelerin ölçüleri ne kadar olmalıdır? Sirkesiz lahana turşusunun hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Sirkesiz lahana turşusunun olma süreci ne kadardır? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Fulya . 29.09.2018 23:23:06

Mor Lahana

Mor Lahananın Faydaları, Mor lahana sonbahar kış mevsiminde yetişen oldukça sağlıklı bir bitkidir. Tüm dünyada en çok yetiştirilen sebzelerin başında ge...
Devamını Oku

Kırmızı Lahananın Zararları

Kırmızı lahananın zararları, birçok çeşide sahip olan lahana çeşitlerinden olan kırmızı lahana diğer lahana türleri ile aynı özellikleri ve faydaları ta...
Devamını Oku

Kara Lahananın Zararları

Kara lahananın zararları, lahana sebzesi pek çok çeşide sahiptir. Kara lahana diğer çeşitleri ile kıyaslama yapıldığında inanılmaz derecede vitamin ve m...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği

Kırmızı lahana yetiştiriciliği, cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olanı 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl vegetati...
Devamını Oku

Lahana Suyunun Zararları

Lahana Suyunun Zararları, Lahana suyu şeker ve romatizma hastaları için faydalı olduğu bilinmekle birlikte aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir yan etkisi...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı

Kırmızı lahana gaz yapar mı, sorusu sebze ağırlıklı beslenen pek çok insanın merak ettiği bir sorudur. Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle gaz neden olu...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Varis İçin Lahana Kürü

İbrahim Saraçoğlu varis için lahana kürü, Bitkisel tedavi denilince akla gelen ilk isimlerden olan Profesör Doktor İbrahim Saraçoğludur. İbrahim Saraçoğlu te...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Diyeti

Kırmızı lahana diyeti olarak herkes tarafından bilinen ve sürekli olarak yenilenen bir diyet türüdür. Senelerdir herkesin kulak aşınası olduğu bu diyet ...
Devamını Oku

Yer Lahanası

Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında olan alabaş olarak tanımlanan bir türdür. Ülkemizde yeni t...
Devamını Oku

Çiğ Lahana Zayıflatırmı

Çiğ Lahana Zayıflatırmı; Evet lahananın zayıflattığı özellikle halk arasında çok sık dile gelmektedir. Özellikle lahana kaynatılarak suyunun günlük düze...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Suyu

Kırmızı Lahana Suyu, Genel olarak birçok hastalıklara şifa olmakla birlikte son zamanlarda zayıflama içinde tüketilmekte olan sebze suyudur. Özellikle kış ay...
Devamını Oku

Lahana Gaz Yaparmı

Lahana gaz yapar mı: Turp giller familyasından olup, geniş, kalınca kat kat yapraklara sahip olan, güz ve kış sebzesi olarak ve birçok tü...
Devamını Oku

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Lahana sarması kaç kalori diye merak edenleriniz var ise buyurun. Vitamin açısından çok zengin olan lahananın sayılamayacak kadar faydası vardır. Lahananın i...
Devamını Oku

Ender Saraç Lahana Kürü

Ender Saraç Lahana Kürü, bu kür detoks ve zayıflama içeren iki farklı şekilde uygulanabilen ve Doktor Ender Saraç tarafından geliştirilmiş bir yardımcı bitki...
Devamını Oku

Lahana Tohumu

Lahana Tohumu; Lahana serin iklim sebzesidir. Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Sonbaharda erken donlar başlamadan hasadı...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti, Lahananın çok fazla insana faydası vardır. İçerisindeki lif sindirim sistemini düzenler. Metabolizmayı çalıştırarak tok...
Devamını Oku

Lahana Diz Ağrısı

Lahana diz ağrısı; Diz ağrısı, her yaş grubundan herkesin yaşayabileceği bir sorun haline gelmiştir. Insanların sosyal yaşam kalitesini azaltan diz ağrı...
Devamını Oku

Haşlanmış Lahana Salatası

Haşlanmış Lahana Salatası, Brokoli salatası haricinde evde severek yenilmeyen salata çeşidi nerede ise yoktur. Limon ve zeytinyağı olan her şey zaten en...
Devamını Oku

Lahana Ekimi

Lahana ekimi, özellikle denize yakın olan rutubeti yüksek olan kıyı bölgelerde yapılır. Lahana derinlere inen kazık kök dışında bolca saçak kökü olan bir seb...
Devamını Oku

Mor Lahana Nasıl Yumuşatılır

Mor Lahana, Nasıl Yumuşatılır, mor lahana salataların vazgeçilmezi bir sebzedir. Mevsim salatadan tutunda yoğurtlu mayonezli mezelerin dahi içinde yer a...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mor Lahana
Kırmızı Lahananın Zararları
Kara Lahananın Zararları
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Lahana Suyunun Zararları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024