Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı Lahana Sarması, Özellikle kış aylarında tercih edilen zeytinyağlı lahana sarması hem lahana kaynaklı yüksek lif içeriği hem de yapımında kullanılan zeytinyağı sayesinde sağlıklı ve enerji verici bir yemektir. Zeytinyağı miktarı az tutulup, iç malzeme olarak pirinç yerine bulgur tercih edilirse daha hafif ve sağlıklı bir yemek elde edilecektir.
Daha taze olması ve dolayısıyla yüksek vitamin barındırması bakımından lahana alınırken ince yapraklara sahip ve elle bastırıldığında göbeği yumuşak olanların seçilmesi önemlidir. Bu lahanaların sarılması da daha kolay olacaktır.

Zeytinyağlı Lahana Sarması malzemeleri

  • 1 adet orta büyüklükte taze lahana
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Sıcak su

İç malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 3 adet büyük kuru soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 su bardağı pirinç veya bulgur
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Bir tutam ince kıyılmış yeşil nane
  • Tuz
  • Karabiber

Zeytinyağlı Lahana Sarması Nasıl Yapılır?


Lahananın dip kısmı keskin bir bıçak yardımıyla huni biçiminde çıkarılarak yaprakları ayrılır. Ayrılan yapraklar bol suyla yıkanır. Derin tencereye bol su konarak ve tuz eklenerek kaynatılır. Bu suya yapraklar atılıp 2-3 dakika beklenerek bir süzgeçte soğumaya bırakılır. Yapraklar tek seferde tencereye sığmayacağından birkaç seferde kaynatılabilir.
Yapraklar soğurken soğanlar ve maydanoz ince ince doğranıp, bir kaba alınır. Kullanılacak bulgur veya pirinç yıkanıp eklenir. Kıyma ve diğer malzemeler de eklenerek dolma içi hazırlanır. Soğuyan lahana yaprakları alınarak sert ve damarlı kısımları bıçakla alınır. Bu sert kısımlar dolmaların yapışmaması için sarmanın pişeceği tencerenin içine yayılır. Yaprakları uzun dikdörtgenler biçiminde kesip bir kenarına 1 tatlı kaşığı dolusu iç harç konup, üçgen olarak katlanmaya başlanarak bittiğinde muska biçimi verilebilir. Daha yaygın olan parmak biçimli sarma içinse, bir avuç büyüklüğünde koparılan lahana yaprağının ortasına 1 silme tatlı kaşığı iç konarak, iç harcın taşmaması için yaprağın iki tarafı kısmen iç harç üzerine gelecek şekilde kapatılıp, üst kenardan başlanarak rulo halinde sarılabilir. Sert kısımların bükülmesinde sorun yaşansa da iç harcın dışarı sızması bu şekilde engellenebilmektedir. Tüm sarmalar bitip tencereye dizildiğinde 1/2 çay bardağı veya kaloriden ziyade lezzete önem veriliyorsa biraz daha fazla miktarda zeytinyağı sarmaların üzerine gezdirilir. Sarmaların üstünü aşmayacak şekilde kaynar su eklenir. Tencerenin içine sığacak büyüklükte ve ısıya dayanıklı bir tabak, kaynama esnasında sarmaların açılmaması ve iyi pişmesi için sarmaların üstüne kapatılır. Yemek kaynamaya başladığında ateş orta seviyeye getirilerek iç malzeme yumuşayıncaya kadar 20-25 dakika pişirilir. İç malzemede bulgur varsa bu süreye 5-10 dakika daha eklenmesi gerekir.

Not: Yapılan sarma beklenenden fazla olduysa pişirilmeden tencereye dizili halde derin dondurucuda saklanabilir. Pişirileceği günden 1 gece önce buzdolabına alınıp, yağ, salça ve su karışımı ekleyerek yukarıda anlatıldığı şekilde pişirilmesi yeterli olacaktır.
21.01.2024 00:09:07
Zeytinyağlı Lahana Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Lahana Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Lahana Sarması"
Arkadaşlar kış ayının vazgeçilmez yemeği olan zeytinyağlı lahana sarmasını bir türlü ayarını tutturamıyorum. Bu nedenle evin reisinin gönlünü hoşnut edemiyorum. Malum evimin direği zeytinyağlı lahana sarmasını çok seviyor. Lahana sarmasını yaparken sarmaların genelde hemen yırtılıyor. Bu nedenle lahana alırken görünümü nasıl olan bir lahana almalıyım? Ne kadar sürede tencerede pişirmeliyim?
Berna . 04.11.2018 18:12:05

Mor Lahana

Mor Lahananın Faydaları, Mor lahana sonbahar kış mevsiminde yetişen oldukça sağlıklı bir bitkidir. Tüm dünyada en çok yetiştirilen sebzelerin başında ge...
Devamını Oku

Kırmızı Lahananın Zararları

Kırmızı lahananın zararları, birçok çeşide sahip olan lahana çeşitlerinden olan kırmızı lahana diğer lahana türleri ile aynı özellikleri ve faydaları ta...
Devamını Oku

Kara Lahananın Zararları

Kara lahananın zararları, lahana sebzesi pek çok çeşide sahiptir. Kara lahana diğer çeşitleri ile kıyaslama yapıldığında inanılmaz derecede vitamin ve m...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği

Kırmızı lahana yetiştiriciliği, cruciferae familyasının Brassica aleracea türünde olan lahanaların kırmızı olanı 2 yıllık bir sebzedir. İlk yıl vegetati...
Devamını Oku

Lahana Suyunun Zararları

Lahana Suyunun Zararları, Lahana suyu şeker ve romatizma hastaları için faydalı olduğu bilinmekle birlikte aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir yan etkisi...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Gaz Yaparmı

Kırmızı lahana gaz yapar mı, sorusu sebze ağırlıklı beslenen pek çok insanın merak ettiği bir sorudur. Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle gaz neden olu...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Varis İçin Lahana Kürü

İbrahim Saraçoğlu varis için lahana kürü, Bitkisel tedavi denilince akla gelen ilk isimlerden olan Profesör Doktor İbrahim Saraçoğludur. İbrahim Saraçoğlu te...
Devamını Oku

Sirkesiz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır

Sirkesiz lahana turşusu nasıl yapılır, yıllardan bu yana turşunun sirkeli mi yoksa limonlu mu daha iyi olacağı yönündeki tartışmalar devam etmektedir. A...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Diyeti

Kırmızı lahana diyeti olarak herkes tarafından bilinen ve sürekli olarak yenilenen bir diyet türüdür. Senelerdir herkesin kulak aşınası olduğu bu diyet ...
Devamını Oku

Yer Lahanası

Yer lahanası, turpgiller familyasına ait olan lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler arasında olan alabaş olarak tanımlanan bir türdür. Ülkemizde yeni t...
Devamını Oku

Çiğ Lahana Zayıflatırmı

Çiğ Lahana Zayıflatırmı; Evet lahananın zayıflattığı özellikle halk arasında çok sık dile gelmektedir. Özellikle lahana kaynatılarak suyunun günlük düze...
Devamını Oku

Kırmızı Lahana Suyu

Kırmızı Lahana Suyu, Genel olarak birçok hastalıklara şifa olmakla birlikte son zamanlarda zayıflama içinde tüketilmekte olan sebze suyudur. Özellikle kış ay...
Devamını Oku

Lahana Gaz Yaparmı

Lahana gaz yapar mı: Turp giller familyasından olup, geniş, kalınca kat kat yapraklara sahip olan, güz ve kış sebzesi olarak ve birçok tü...
Devamını Oku

Lahana Sarması Kaç Kalori?

Lahana sarması kaç kalori diye merak edenleriniz var ise buyurun. Vitamin açısından çok zengin olan lahananın sayılamayacak kadar faydası vardır. Lahananın i...
Devamını Oku

Ender Saraç Lahana Kürü

Ender Saraç Lahana Kürü, bu kür detoks ve zayıflama içeren iki farklı şekilde uygulanabilen ve Doktor Ender Saraç tarafından geliştirilmiş bir yardımcı bitki...
Devamını Oku

Lahana Tohumu

Lahana Tohumu; Lahana serin iklim sebzesidir. Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilir. Sonbaharda erken donlar başlamadan hasadı...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti

İbrahim Saraçoğlu Lahana Suyu Diyeti, Lahananın çok fazla insana faydası vardır. İçerisindeki lif sindirim sistemini düzenler. Metabolizmayı çalıştırarak tok...
Devamını Oku

Lahana Diz Ağrısı

Lahana diz ağrısı; Diz ağrısı, her yaş grubundan herkesin yaşayabileceği bir sorun haline gelmiştir. Insanların sosyal yaşam kalitesini azaltan diz ağrı...
Devamını Oku

Haşlanmış Lahana Salatası

Haşlanmış Lahana Salatası, Brokoli salatası haricinde evde severek yenilmeyen salata çeşidi nerede ise yoktur. Limon ve zeytinyağı olan her şey zaten en...
Devamını Oku

Lahana Ekimi

Lahana ekimi, özellikle denize yakın olan rutubeti yüksek olan kıyı bölgelerde yapılır. Lahana derinlere inen kazık kök dışında bolca saçak kökü olan bir seb...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mor Lahana
Kırmızı Lahananın Zararları
Kara Lahananın Zararları
Kırmızı Lahana Yetiştiriciliği
Lahana Suyunun Zararları
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024