Etli Brüksel Lahanası Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Etli Brüksel Lahanası Tarifi ve Malzemeleri

Etli Brüksel Lahanası

Brüksel lahanası ya da Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgiller familyasına ait bir bitkidir. Minyatür bir beyaz lahana gibi görünen bu sebze, küçük ve açık yeşil kat kat yapraklara sahip olup ceviz büyüklüğünde minik yumru formundadır ve keskin bir kokuya sahiptir. Ülkemizde son birkaç yıldır belirli bölgelerde tanınmakta ve tüketilmektedir. Kansere karşı koruyuculuğu ile bilinen Brüksel lahanasının anavatanı tam olarak bilinmemekle birlikte, yaygın olarak Amerika ve Avrupa'da üretilmektedir. Ülkemizde üretimi ve tüketimi oldukça yenidir. Brüksel lahanası, kalsiyum, demir, C vitamini, B vitaminleri ve antioksidan olan karoten içermektedir. Zeytinyağlı ve etli yemeklerde, çorba, türlü ya da salatalarda kullanılmaktadır. Etli Brüksel lahanası yemeği oldukça faydalı ve besleyici olup, protein ve vitamin bakımından dengelidir.

Etli Brüksel Lahanası Malzemeleri

  • 1-2 paket Brüksel lahanası (toplamda 600-700 gram civarında olmalıdır)
  • 250-300 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 1 büyük kuru soğan
  • Kuzu etinin yağ miktarına göre 2-3 kaşık zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
  • 2 orta boy havuç
  • 2-3 diş sarımsak
  • Karabiber, tuz ve kimyon
  • 2-3 büyük su bardağı su

Etli Brüksel Lahanası Nasıl Yapılır?

Brüksel lahanaları biraz sirke eklenmiş bol su içinde bekletildikten sonra iyice yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülen Brüksel lahanalarının en üst katmanı olan kısımları ve varsa sararan yaprakları ayıklanır ve kök bölümü kesilir. Diğerlerinden daha büyük olanlar varsa, boydan bir kesi ile ikiye ayrılır. Normal boyutlarda olanların en üst kısmına bıçakla çapraz olarak iki çizik atılır. İyice yıkanan havuçlar hafifçe soyularak serçe parmağı uzunluğunda jülyen veya küp şeklinde doğranır. Sarımsaklar soyulur ve bütün bırakılır. Soğan küçük küçük kıyılır. İhtiyaç duyulan 3 bardak civarında su yemeğe eklenmek üzere kaynatılır.

Orta büyüklükte derin bir tencereye yağ eklenip kızdırılır. Ardından kuzu eti eklenip normal ateşte biraz çevrilir. Etler tencerenin kenarlarına doğru çekilerek oluşturulacak havuza doğranmış soğan eklenir ve kısık ateşte kavrulmaya bırakılır. Ardından havuç ve sarımsaklar eklenir ve hafif pembeleşmesi sağlanır. Salça eklendikten sonra yemek harcı oluşuncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Brüksel lahanaları eklenip biraz karıştırılarak bu karışıma bulandıktan sonra kaynar su, tuz, karabiber ve en son olarak da biraz kimyon ilave edilir. Ardından yüksek ateşte kaynamaya başlaması beklenir. Kaynayınca tencerenin kapağı kapatılarak çok düşük ısıda yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Etler ve sebzenin pişip pişmediği kontrol edildikten sonra yemek servise hazır hale gelmiş demektir. Sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Brüksel Lahanası Tohumu

Brüksel Lahanası Tohumu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahana Nasıl Sarılır?

Lahana Nasıl Sarılır?

Karalahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?

Lahana Suyunun Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

İbrahim Saraçoğlu Lahana Kürü

İbrahim Saraçoğlu Lahana Kürü